Un jutge ha condemnat a penes de fins a dos anys de presó l'exalcalde de Torredembarra (Tarragonès) Daniel Masagué, l'exregidor Pere Font i un excàrrec local de CDC, en una de les trames de corrupció que van donar peu a la investigació del 3% sobre presumpte pagament de comissions a l'extinta formació.

En una sentència, a la qual ha tingut accés Efe, el Jutjat Penal número 2 de Tarragona condemna Masagué, Font i Gerard Montserrat, que va ser president de CDC a la població, pels delictes de prevaricació i frau a l'administració, arran de l'adjudicació a dit d'uns xiringuitos de platja per "amiguisme polític", donada la pertinença dels tres a la formació política.

Es tracta de la primera sentència sobre les trames de presumpta corrupció política amb epicentre a l'ajuntament de Torredembarra que van destapar el cas 3% de suposat finançament irregular de CDC, una causa que ara instrueix l'Audiència Nacional i en què s'investiga a càrrecs i tresorers de l'extinta formació i a diversos empresaris pel pagament de comissions il·lícites al partit a canvi de l'adjudicació d'obres i serveis.

Concretament, la sentència, que no és ferma, condemna l'exalcalde de CDC a dos anys de presó i 17 d'inhabilitació, a Gerard Montserrat a dos anys de presó i a nou i mig d'inhabilitació, i a Font a un any i sis mesos de presó i 15 d'inhabilitació, i els obliga a indemnitzar l'Ajuntament de Torredembarra amb 30.212 euros.

Adjudicació a dit de xiringuitos

Segons dona per provat la sentència, els tres condemnats es van concertar el 2011 per adjudicar a dit 3 xiringuitos d'estiu de les platges de Torredembarra a l'empresa del dirigent local de CDC, que havia perdut la concessió perquè, en anteriors temporades, no els va retirar en el termini establert ni va pagar cànon d'ocupació.

D'aquesta manera, Montserrat va resultar beneficiat amb l'arrendament i posterior compra de tres xiringuitos de platja del municipi de venda de menjar i begudes, "amb menyspreu total a les normes administratives i legals de contractació pública, evitant així la concurrència, licitació o intervenció de tercers", afegeix el jutge.

Per donar aparença de legalitat a l'expedient, manté la sentència, el 2011 es va incoar un expedient d'adjudicació, per procediment negociat i sense publicitat, i es va oferir concursar en el mateix a tres empreses diferents, totes elles vinculades al propi Montserrat. Així, l'exdirigent local de CDC es va fer el 2012 amb l'adjudicació dels xiringuitos, sense "cap tipus de negociació sobre els aspectes tècnics o econòmics del contracte", de manera que l'ajuntament "es va veure privat de considerar altres ofertes més beneficioses" i d'aconseguir un preu "més avantatjós" per l'arrendament.

La sentència afegeix que el 2013, quan Montserrat ja s'havia convertit en president de CDC a Torredembarra, aquest i Masagué van continuar el seu "concert" i van incoar un expedient per vendre els xiringuitos a les empreses controlades pel dirigent convergent, encara que aquesta operació es va veure interrompuda "abruptament" per l'entrada i registre al consistori en el cas del 3%. Segons l'opinió del jutge, no hi ha "una altra explicació raonable" a la conducta dels acusats que "l'amiguisme polític", donada la pertinença de tots ells a CDC.

El jutge es remet a les converses telefòniques intervingudes en la causa -escoltes que van donar munició a la investigació del 3%- i sosté que, pel seu context, queda "clarament avalada aquesta intencionalitat de beneficiar el company de partit per pur clientelisme polític i, en definitiva, per espuris interessos particulars contraposats al general".

Recorda la sentència que Montserrat dirigia des del 2013 la junta gestora de CDC a Torredembarra i que era coneguda "aquesta militància política i la seva proximitat a l'alcalde", el que va portar a una regidora del PSC a demanar explicacions a l'equip de govern sobre l'adjudicació dels xiringuitos.