Càstig contundent. L’Audiència de Barcelona ha condemnat a 7 anys de presó un caporal i un agent dels Mossos d'Esquadra, i a altres dos agents, a penes menors, per la detenció d’un jove al barri de Ciutat Vella, el 2020. En concret, la secció 7a de l’Audiència condemna, tal com demanava la Fiscalia, un caporal i un agent pels delictes de lesions, contra la integritat moral, detenció il·legal i falsedat documental per haver falsejat un atestat policial en el qual s’acusa el noi detingut d’insultar-los i agredir-los. A més, condemna un tercer agent a 3 anys de presó per falsedat documental; i al quart, a un any de presó per un delicte contra la integritat moral. Finalment, imposa als agents que indemnitzin el jove detingut amb més de 14.000 euros per les lesions a les dents i dany moral. La sentència no és ferma i ara es pot presentar recurs davant la sala d’apel·lacions del TSJC.

En la sentència, difosa aquest dilluns i avançada pel Món, la secció 7a de l’Audiència de Barcelona és molt contundent i afirma que l’ús de la força realitzat pels agents va ser “innecessari, excessiu i, per tant, desproporcionat”. I hi afegeix: “No hi havia necessitat de recórrer a la força que es va utilitzar contra ell ni de detenir-lo perquè no havia comès cap delicte, abans havia estat víctima d’una agressió per part d’un dels agents. Per tant, els agents es van extralimitar en l’exercici de les seves funcions i no van actuar en compliment d’un deure, el seu deure era protegir aquestes persones i no agredir-les.”

Els fets van passar la matinada del 13 de novembre de 2020. El caporal va bufetejar la cara del noi, que anava amb uns amics en un carrer del Raval, i van ser aturats per la policia, en superar l'hora del toc de queda de la pandèmia. El noi va retreure al caporal que no perseguís un home que els havia tret 5 euros. Després de la bufetada, el caporal el va tirar a terra i se li van posar a sobre dos agents més. “La provocació no és suficient per generar aquesta resposta policial”, conclou el tribunal.

L'Audiència de Barcelona també valida com a prova legal el vídeo que va enregistrar una veïna, en el qual es veu tota l'actuació policial, i considera que la dona va aportar l'enregistrament a la policia catalana, i per tant no hi ha dubtes de la seva autenticitat ni de la cadena de custòdia del material.

 

Tolerància zero

L’acusació particular i la popular, exercida per l’advocada Laura Media d’Irídia, demanava fins a  15 anys de presó i 22 anys d’inhabilitació a càrrec públic per als quatre agents dels Mossos. En la vista, el fiscal només va proposar la rebaixa d'un any de presó en aplicar l’atenuant de reparació del dany només en el delicte de lesions perquè els acusats van pagar a l'inici del judici els 3.400 euros per la víctima, com demanava la Fiscalia, malgrat que l’advocada del noi reclama 30.000 euros.

Irídia ha qualificat de molt positiva la sentència: “la resposta penal contundent i a l’alçada de la gravetat dels fets, dona un missatge de tolerància zero davant una pràctica inacceptable com és la de detenir il·legalment i falsejar l’atestat per justificar maltractament policial.”

Per contra, els advocats del caporal i dels tres agents van demanar la seva absolució en considerar que la seva actuació va ser correcta, i que és la que s’ensenya a l’escola judicial. Els quatre agents continuen en actiu, i el Departament d’Interior va obrir-los expedients i els va apartar de la zona a l’espera del procediment penal. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!