L'associació de Famílies de Presos de Catalunya ha denunciat la “vaga encoberta” dels funcionaris de presons i la vulneració dels drets dels presos en una protesta aquest dimecres davant del Palau de la Generalitat. La concentració, sota el lema "els drets de les persones preses són innegociables", ha reunit diferents entitats defensores dels drets humans a la plaça Sant Jaume de Barcelona que han demanat la "dignificació" de la vida dels interns i que aquests deixin de ser "maltractats injustament" per l'assassinat d'una treballadora.

 

 


La presidenta de l'associació de Famílies de Presos de Catalunya, Gràcia Amo, ha denunciat coaccions i aïllaments forçats als interns durant el que han titllat de "vaga encoberta" dels funcionaris de presons perquè no s'estableixin serveis mínims a les presons. Aquesta associació forma part de la desena d'entitats que han presentat aquest dimecres una denúncia penal davant la Fiscalia per la presumpta vulneració dels drets dels presos durant les protestes dels funcionaris.

"En una empresa privada ja estarien al carrer"

Gràcia Amo ha explicat que han rebut moltes queixes de presos des de dins dels centres penitenciaris sobre la situació que estan vivint, amb menjars a deshores, atacs d'esquizofrènia no assistits per professionals sanitaris, presos drogoaddictes amb síndrome d'abstinència o la incomunicació amb els seus advocats. Amo ha demanat que acabi la guerra entre el Departament de Justícia i els funcionaris de presons perquè aquests es reincorporin als llocs de treball immediatament, i ha insistit en el fet que “en una empresa privada ja estarien al carrer”.

La representant de l'associació de Famílies de Presos de Catalunya ha negat que ells comparteixin la petició de dimissió del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, perquè, segons ha explicat, en etapes anteriors no van aconseguir una bona relació amb la Secretaria, com sí que han fet amb Calderó. Finalment, ha afegit que els sindicats s'han d'utilitzar per demanar reivindicacions laborals i que els drets dels presos no deuen en cap cas "trepitjar-se".

En aquest context, els funcionaris de les presons de Catalunya continuen en peu de guerra. Ja fa més d'una setmana que van dir "prou" i van revoltar-se contra el Departament de Justícia després de l'assassinat de la Núria, la cuinera de Mas d'Enric, la presó de Tarragona, que va ser atacada per un pres que treballava a la cuina del centre. Des d'aquell dia, les protestes s'han multiplicat, amb manifestacions, com la d'avui a Sant Jaume, amb més de 500 persones, i també amb talls i bloquejos de les entrades a les presons del país. Les protestes, però, continuaran.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!