Enmig de la ruptura entre Podemos i Sumar, amb tots els efectes que això ha tingut sobre l'esquerra arreu de l'Estat, els comuns es plantegen el seu futur a Catalunya amb un debat que tindrà lloc durant els mesos de febrer i març d'aquest 2024 i que culminarà amb un acte a Barcelona el 13 d'abril. El partit, liderat per Ada Colau, Candela López (ara diputada al Congrés després de la renúncia de Lilith Verstrynge i l'encarregada d'organitzar el procediment del debat) i Jéssica Albiach engega així el que descriuen com un "procés de debat polític ideològic intern" que ha de servir-los per "assentar les bases del projecte polític per a la pròxima dècada".

El partit va treure un bon resultat a les eleccions generals del passat 23 de juliol, aconseguint retenir els set diputats que tenia a Catalunya (on es van presentar sota el paraigua de Sumar), aguantant la fuga de vots cap al PSC i aconseguint més vots que els partits independentistes. En canvi, els resultats a les municipals no va ser tant positiu, desapareixent d'ajuntaments de diversos pobles i ciutats i perdent el que era la cirera del pastís: l'alcaldia de Barcelona de Colau, que lluita per tornar a entrar en el govern municipal ara liderat per Jaume Collboni i el PSC. 

Tret de sortida a Mataró 

Segons explica la formació en un comunicat, aquest procés, que portarà el títol d'"Un futur en comú" està obert a totes les persones inscrites al partit, que arriben fins a les 12.000 i ha de servir per "analitzar la realitat social, econòmica i territorial en la qual es trobada Catalunya". Aquest procés, detallen des de Catalunya en comú, comptarà amb 22 trobades arreu del territori català i culminarà amb la convenció ideològica prevista pel 13 d'abril a Barcelona. Abans, els comuns hauran portat el debat a diferents punts de la geografia catalana, començant aquest dijous 15 de febrer a Mataró, passant també per Girona, Blanes, Lleida, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Vic, Tarragona o Sant Feliu de Guíxols, entre altres ciutats. 

Els comuns destaquen que aquest debat per aprofundir en la seva identitat coincideix amb una "etapa de certa estabilitat institucional i política que permet el debat pausat sobre les idees", cosa que fins ara no havia estat possible des del naixement del partit per les convocatòries electorals. Si finalment Pere Aragonès aconsegueix esgotar la legislatura, les eleccions catalanes no seran fins al febrer de l'any vinent i les úniques previstes són les europees del mes de juny. L'assemblea constituent del partit va tenir lloc l'abril del 2017, fa ja set anys i abans de la celebració del referèndum. Des de llavors s'han celebrat dues eleccions al Parlament de Catalunya, tres al Congrés dels Diputats i dues municipals.