Aquest vespre s’han reunit, per primera vegada públicament, els integrants de la plataforma que impulsen el naixement del nou partit dels comuns i que s’ha marcat com a objectiu ser el partit majoritari a Catalunya a les properes eleccions al Parlament. 

Entre els promotors, hi ha l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i els regidors de Barcelona Gerardo Pisarello i Jaume Asens. També els economistes Arcadi Oliveras i Vicens Navarro i també noms vinculats al socialisme com Josep Maria Balcells o Oriol Nel·lo.

De moment, han adoptat el nom d'Un País en Comú i pretenen "eixamplar el sentit de sobirania fins a arribar a totes les esferes de la vida i la política": "Hem de construir el present per decidir el futur. Es decideix construint, no en l'eterna espera", afirmen els comuns. 

La convocatòria ha generat força expectació mediàtica que no s’ha vist corresposta per l’escenografia de l’organització. L’assemblea s’ha fet al primer pis de la nova seu del partit al carrer Marina de Barcelona però els periodistes no hi han tingut accés: només s’ha permès l’entrada als gràfics per captar un moment previ al debat.

El que s’ha definit com ‘l’arquitecte’ del nou partit, Xavier Domènech, s’ha adreçat a la premsa i ha confirmat que demà s’activarà un web que acollirà el procés de participació que s’iniciarà al gener. Amb tota probabilitat, l’assemblea constituent tindrà lloc a principis del mes d’abril. Un grup promotor de 120 persones pilotarà la construcció de la confluència d'esquerres fins a l'assemblea de la primavera.  

“Venim a guanyar un país”

En el manifest que s’ha fet públic aquest dilluns, els promotors afirmen que “Catalunya necessita un espai polític que ajudi a crear un nou bloc històric del canvi” i que “cal construir una proposta guanyadora i de majories. Perquè no volem només guanyar unes eleccions, venim a guanyar un país”, adverteixen.

Al text, el grup promotor fixa que vol "eixamplar el sentit de sobirania fins arribar a totes les esferes de la vida i la política". Creuen que aquesta és una demanda ciutadana transversal però adverteixen que no pot limitar-se a un "únic tema", sense citar directament el procés.

De fet, es defineixen com a nous, sobiranistes, progressistes, constructors de la nova política, al servei i al costat de la gent i defensors d'un poble unit i cohesionat: "Una Catalunya valenta, justa, solidària i cohesionada. Socialment i territorialment. Som els únics que podem garantir-ho".

Sobirania no només nacional

“No serem un país lliure si hem de seguir els dictats per complir els objectius de dèficit, posant els interessos del capital financer i el seu deute, molts cops il·legítim, per sobre del manteniment d’un estat del benestar ja prou precari. Un país és, per damunt de tot, la seva gent”.

Els impulsors del nou partit insisteixen que cal revertir les retallades i apostar per un model econòmic “que posi les persones al centre”: “Cal una transformació de l’economia que adapti el país als reptes del segle XXI, un nou model productiu més sostenible”.

“Si rescatem abans la gent que els bancs, revifarem la demanda i el consum i generarem llocs de treball, activitat i riquesa”, argumenten.

Barcelona en Comú, com a model

S’autodefineixen com a "fills i filles d’una nova època i d’un nou cicle que demana posar el bé comú per sobre de les sigles. Un nou cicle que ja ha cristal·litzat a la capital de Catalunya i ha sembrat llavors de canvi arreu del territori, però que tot just ha començat ara”.

De fet, la construcció del nou partit s'inspira en el model de Barcelona en Comú, la plataforma que va portar Colau a l'alcaldia de la ciutat catalana.

El grup impulsor

A la reunió d'aquest dilluns hi assisteixen unes 45 persones, entre les quals l'alcaldessa de Barcelona. Finalment, però, el grup impulsor estarà format per unes 120 persones, de les quals Xavier Domènech n'és el portaveu i arquitecte visible del projecte polític, al costat dels líders de partits com Podem, Albano Dante Fachín, i ICV, Ernest Urtasun. La també diputada al Congrés, Lucía Martín, signa el manifest, així com la regidora barcelonina, vinculada a ICV, Laia Ortiz. 

El calendari

Més enllà del manifest, els comuns també han presentat aquest dilluns el calendari de treball que preveuen a partir d'ara. De moment aquest dimarts posaran en marxa un web amb el manifest i un formulari on inscriure's per al procés de participació. Però de fet, no serà fins al cap d'un mes, el 21 de gener, quan un acte doni el tret de sortida a Un País en Comú, el nom que han adoptat els comuns durant aquesta fase de construcció.

A finals de gener, la web mostrarà els textos zero per al procés de participació, uns documents de base que es debatran tant online com en tallers. Precisament al febrer arrencaran les sessions presencials al territori, durant els quatre caps de setmana, i un cop es tanquin el grup promotor revisarà les aportacions de la web i dels tallers. Durant aquestes setmanes, el debat dels comuns girarà al voltant de sis grans eixos: "La política del comú: un nou model econòmic i ecològic"; "Al costat de la gent: per una societat justa i igualitària, ataquem les causes de les desigualtats"; "Un país sobirà: des de la fraternitat, volem decidir-ho tot"; "Revolució democràtica: per una feminització de la política"; "Un país divers: construïm el nou país entre totes i tots"; i "Una política global de país que inclogui tots els territoris".

Les aportacions que es facin tant presencialment com via web teixiran la base dels textos de síntesi que es publicaran al març, just abans de l'assemblea constituent.