ERC i el PDeCAT han registrat una petició conjunta al Congrés per a la creació d'una comissió d’investigació sobre la relació de qui va ser imam de Ripoll Abdelbaki Es Satti amb el CNI i la seva vinculació amb els atemptats a Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d'agost del 2017.

La sol·licitud dels dos grups arriba després del rebuig de la Mesa del Congrés perquè el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, comparegués en comissió per informar sobre el paper de l'imam com a confident del CNI, reconeguda pel propi servei d'intel·ligència espanyol. El seu director, Félix Sanz Roldán, va anunciar al novembre del 2017 la voluntat de comparèixer davant la comissió de secrets oficials del Congrés per donar explicacions sobre el cas, però més de tres mesos després encara no ho ha fet.

El portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, considera “innegociable” que s'aclareixin públicament totes les ombres que envolten el cas de l'imam de Ripoll. “La seva història i la seva reconeguda complicitat amb els serveis secrets de l'Estat és una indecència que no pot acceptar cap sistema democràtic”, conclou el diputat republicà.

Aclarir la correlació d'errors

Per la seva banda, el coordinador de diputats i senadors del PDeCAT, Jordi Xuclà, sosté que "en una democràcia madura i d'alta exigència seria inimaginable que el Parlament no hagués rebut ni una dada d'un sagnant atemptat terrorista esdevingut fa mes de sis mesos".

I ha afegit: "Va ser el propi Govern el que va reconèixer al novembre vincles en el passat entre el cervell de l'atemptat i el CNI. Esperem posar-hi llum amb aquesta comissió. I no veiem cap raó per la qual cap partit s’hi pugui oposar".

Entre altres coses, i tal com consta en la sol·licitud registrada, la comissió hauria d'aclarir tota la informació sobre Abdelbaki Es Satti, aclarir la correlació d’errors en la cadena de comunicació i coordinació entre les forces policials sobre l'imam i conèixer quines mesures de control existien sobre ell i com es van gestionar.