La mesa de la Comissió d'Investigació del 155 tornarà a citar els presos perquè compareguin, tot i que el Tribunal Suprem ha impedit aquest dimarts que ho fessin, dia en que estaven citats. En l'inici de la sessió parlamentària, els grups presents a la comissió (JxCat, ERC, Comuns i CUP) han llegit un manifest per denunciar que el Suprem no hagi resolt a temps el permís perquè els presos poguessin comparèixer. 

Els grups han denunciat que els presos no puguin complir amb els seu "drets i deures" de comparèixer així com també que s'"obstaculitzi" el treball parlamentari dels diputats que formen part de la comissió. A més, han al·legat que els tràmits es van iniciar amb temps suficient per poder-ho resoldre abans d'aquest dimarts i l'instem a resoldre "en temps i en forma perquè es respecti la voluntat del Parlament".

Després de la lectura del manifest, i ja en el torn d'intervencions, la diputada Gemma Geis (JxCat) ha ressaltat que Catalunya viu en un moment d'"excepcionalitat" i ha retret que sigui més fàcil que "comparegui Barcenas que els presos". "Tenen por que compareguin els presos i expliquin què va passar", ha denunciat en aquest sentit. 

De manera semblant s'ha expressat Jordi Orobitg (ERC) que ha assegurat que l'Estat ha tornat a provocar una nova jornada "històrica" i "infàmia". En aquest sentit, ha remarcat que "cal que Espanya decideix si vol ser Turquia o Estrasburg" i ha lamentat que el Suprem "trontolli" abans que comenci el judici. 

Per altra banda, Jéssica Albiach (comuns) ha denunciat que el Suprem jugui amb els "temps i allargui els terminis" i ha lamentat que "tenim una justícia polititzada". En aquest sentit, Albiach ha criticat l'existència de presos i la denegació del dret a l'autodeterminació i ha afirmat: "Això no va d’independència, va de democràcia. Aquest conflicte s’ha de resoldre per vies polítiques". 

Finalment, Carles Riera (CUP) ha denunciat un "estat d'excepció" on "la judicatura espanyola fa trampes i manipula procediments per no permetre que puguin venir per explicar la veritat". "El Suprem vol fer callar la veritat per imposar la mentida", ha defensat en aquest sentit, que també ha afirmat que "l’única sortida és destituir l’Estat".

Segons ha explicat el president de la comissió, Antoni Morral (JxCat), el Tribunal Suprem va obrir el passat divendres un període de tres dies hàbils per fer arribar a totes les parts la petició del Parlament, un termini que acaba aquest dimecres. Just un dia després de la convocatòria, malgrat el president Roger Torrent havia enviat una carta al Suprem per demanar-los la compareixença el passat 27 de desembre.

La celebració de la comissió d'investigació del 155 s'aplaça ara a una data encara per determinar. Aquest dimarts Morral es reunirà amb els presos al centre penitenciari de Lledoners per plantejar-los una nova data, que vindrà condicionada pel trasllat a Madrid i l'inici del judici,