El comissari europeu de comerç, l'irlandès Phil Hogan, ha dimitit després que s'ha conegut que va assistir a un sopar de gala en un club de golf del seu país, amb 80 persones, que incomplia les normes sanitàries. L'actitud de Hogan ha deixat en evidència el ministre de Sanitat, Salvador Illa, que dilluns va assistir al sopar VIPS de Madrid, organitzat pel diari El Español, al qual van assistir també 80 persones, en aquest cas de la vida política i social de la capital espanyola.

A Irlanda i a Espanya estan prohibides les trobades de més de 6 persones, salvant algunes excepcions. I tant el sopar de gala irlandès com el de Madrid van originar per aquest motiu una monumental polèmica. La reacció de Hogan i la d'Illa, però, han estat contraposades. 

El comissari europeu ha afirmat que no ha incomplert cap llei, però ha presentat la dimissió. "Sé l'impacte devastador que ha tingut el coronavirus per a les persones i les famílies, i entenc que se sentin ferits i s'indignin si veuen que aquells que tenen un càrrec públic no estan complint les mesures establertes", ha explicat.

La presidenta de la Comissió europea, Ursula von der Leyen, ha donat les gràcies a Hogan per la seva "incansable feina" i ha dit que respecta la seva decisió.

Salvador Illa, en canvi, s'ha limitat a indicar que "tenen la raó els ciutadans", quan critiquen el sopar, però no ha dimitit. També ha justificat que només hi va ser en part, perquè va marxar després del lliurament d'un premi a l'exèrcit espanyol per la seva activitat contra la Covid.

"Els ciutadans tenen la raó, fins i tot complint totes les normes". "És millor evitar aquests actes", ha insistit Illa. I qui dia passa, any empeny.

Al sopar VIP hi van assistir en total quatre ministres, així com els líders del PP, Pablo Casado, i de Cs, Inés Arrimadas.