"És una barreja entre cantant i torero". Amb aquestes paraules ha definit el conseller de Salut, Toni Comín, el diputat d'Esquerra Republicana al Congrés, Gabriel Rufián, en el marc de la presentació del llibre Gabriel Rufián, el polític imprevist, escrit pel periodista Maiol Roger (Angle Editorial). 

Segons el conseller Comín, el republicà té la capacitat de trencar tots els esquemes, atès el seu "alt sentit de la temeritat". En concret, considera que Rufián s’ha plantat davant d’un "toro, com és l'Espanya fatxa". El titular de Salut ha assegurat que els està explicant que "ell és independentista perquè és d’esquerres, amb els seus valors". 

No obstant, ha posat de relleu que Rufián "no vol cabrejar Espanya, vol cabrejar la dreta", ja que es tracta d'un "independentista de les classes populars". Comín ha destacat que Rufián està explicant que la independència és una gran oportunitat també per a les classes populars espanyoles i no ho està fent des de l'antiespanyolisme. "Això fa que l'Espanya fatxa estigui a punt de suïcidar-se", ha dit.

És prou conegut que Rufián ha fet saltar totes les alarmes a Madrid pel seu discurs, especialment durant el debat d'investidura fallit de Pedro Sánchez. També ha protagonitzat diverses enganxades a Twitter amb personatges mediàtics. 

Davant d'aquest discurs, el mateix Gabriel Rufián ha assegurat que "si cabregem segons qui, de l'Espanya més Espanya, és perquè reflectim la seva derrota". De fet, el número dos del Congrés ha assegurat sentir-se "orgullós de cabrejar a segons qui". 

La revolució espanyola

Durant la presentació del llibre, el conseller Comín també ha explicat que "hi ha gent que somia amb una Espanya nova" com ara "els companys de Podemos". No obstant això, ha augurat que "només la tindrem si Espanya fa un procés constituent". Abans, però, "Catalunya haurà de ser una República". Considera que l'únic "detonant" perquè les classes populars espanyoles facin la seva particular revolució, és la República catalana.  

Per la seva banda, Rufián considera que l'únic adversari que pot tenir ara mateix el procés català és Podemos, especialment, per una qüestió "ideològica". En aquest sentit, ha recordat que En Comú Podem va prometre un referèndum que és "impossible". Això no obstant, encara hi ha gent que "vol donar una oportunitat a l’Estat", ha assegurat. Per això, creu que des de l'esquerra s'ha de "fer lluita i debat". A més, "és una obligació moral dir a Podemos que no es pot", ha sentenciat.