El vicepresident del Consell per la República, l'eurodiputat Toni Comín, s'ha presentat avui a Roma per presentar a l'ajuntament de la capital italiana el seu llibre Cartes des del cor d’Europa, en la seva versió italiana. Comín estarà acompanyat dels polítics progressistes italians Michela Ciculli i Massimiliano Smeriglio, i serà presentat per la coneguda periodista Concita de Gregorio. Comín ha aprofitat l'estada a Roma per fer-se una fotografia davant un cartell de l'expresident del Parlament europeu, David Sassoli, mort recentment, a qui ha agraït l'esforç que va fer per reconèixer el seu escó i els del president Carles Puigdemont i Clara Ponsatí. "Caminant per Roma, hem trobat aquest cartell. Màxima gratitud per qui va defensar el nostre dret a ser eurodiputats", ha indicat. Aquest és el segon viatge de Comín a Itàlia després del que va fer acompanyat Puigdemont a l'Alguer el setembre de l'any passat, on va quedar clar que la justícia italiana no feia cas de les ordres d'extradició del jutge Pablo Llarena.

La Justícia italiana va detenir fa un any Puigdemont, però el va deixar anar sense mesures cautelars, en assumir la interpretació del Tribunal General de la Unió Europea que l'ordre europea de detenció contra ell està inactiva, a l'espera de la resolució de les qüestions prejudicials plantejades a Europa pel mateix Pablo Llarena. L'agència italiana Ansa ha informat de la visita de Comín. "De Catalunya al cor d'Europa, aquesta és la història de Toni Comin, eurodiputat independentista català que, juntament amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'eurodiputada Clara Ponsatí, és buscat per Espanya, i serà a Roma el dimecres 23 de febrer per a la presentació del seu llibre Cartes des del cor d'Europa"

Lettere dal cuore d'Europa comin

Toni Comín va denunciar la setmana passada al Parlament Europeu el "doble estàndard" de la Unió Europea pel que fa a l'Estat de Dret i Espanya. Així, Comín va aprofitar el debat que ocupava l'Eurocambra arran de la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea de congelar el fons de Polònia i Hongria si no respecten l'Estat de Dret per denunciar la repressió de l'independentisme per part de l'estat espanyol. En la seva intervenció, l'eurodiputat va preguntar de "quins instruments disposa la UE per defensar els seus valors i principis fonamentals" davant el fet que el Suprem espanyol es negués a reconèixer Puigdemont, Clara Ponsatí i ell mateix com a eurodiputats després de la decisió del Tribunal de Luxemburg per fer-ho. D'aquesta manera, Comín va voler comparar el "càstig" a Polònia i Hongria per haver infringit les normes amb el silenci d'Europa quan es tracta de la qüestió catalana, fet que "afebleix la UE i la seva raó de ser", va etzibar. Comín va celebrar davant l'Eurocambra el rebuig dels recursos d'Hongria i Polònia, per part del TJUE. Tanmateix, va lamentar que la UE només tingui mecanismes per defensar els seus valors "quan una violació d'aquest tipus afecta greument la bona execució" dels pressupostos europeus. "Quan aquestes violacions de l'Estat de Dret no afecten directament la gestió dels fons europeus, de quins instruments disposa la UE per defensar els seus valors i principis fonamentals?" va preguntar l'eurodiputat. És aquí on Comín va denunciar la hipocresia del club comunitari quan es tracta de l'estat espanyol: "Saben vostès que el Tribunal Suprem d'Espanya, el 2020, es va negar a reconèixer la decisió del Tribunal de Luxemburg de l'any anterior sobre la base del qual aquest Parlament va reconèixer el president Puigdemont, Clara Ponsatí i a mi com a diputats?", va recordar.