L'eurodiputat i conseller a l’exili Toni Comín ha assegurat que l’acte del dia 29 de febrer a Perpinyà, en el qual participaran els eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, es celebrarà amb totals garanties.

La prefectura dels Pirineus Orientals ha posat una sèrie de condicions —que es respecti el principi de llibertat de manifestació o que s'organitzi un dispositiu de seguretat i mobilitat suficient per atendre milers de persones— que el Consell per la República diu que es compleixen. “Són demandes exigents però ens semblen raonables i coherents” ha dit Comín en una entrevista a Ràdio Arrels aquest divendres al matí.

L’acte de Perpinyà no s'assimila com “una llibertat plena” però permetrà als eurodiputats “tornar a casa”, ha definit Comín. Per a ell, el proper dissabte 29 significarà “l’inici del retorn”. Ha apuntat que l’exili els ha volgut anul·lar políticament però tornen a la frontera espanyola “amb una política més viva que mai”.

“Un Estat que no escolta”

El missatge que vol donar el Consell per la República en aquesta jornada es divideix en quatre factors. El primer és un agraïment a la Catalunya Nord per facilitar-lo. Comín ha apuntat que els últims anys s’ha viscut una “redescoberta del territori nord-català” i el procés per construir la república “ha enfortit els llaços”. L'eurodiputat ha recordat que gràcies a la Catalunya Nord “es va poder celebrar el referèndum de l’1-O” i ha aplaudit la gestió de l'ajuntament de Perpinyà.

La segona qüestió que reivindicarà l’acte de Perpinyà serà que durant més de dos anys d’exili, els eurodiputats han tingut “victòries judicials que s’han de celebrar”. En aquest sentit, i com a tercer factor, Comín ha apuntat que el Consell per la República ha assumit durant aquest temps que s’ha de treballar pel mandat que es va iniciar l’1-O i que amb les urnes no n’hi ha prou. “El missatge de l’acte és ‘preparem-nos’”, diu Comín, “per afrontar pacíficament un estat que no escolta”. Per últim, per a Comín l’acte de Perpinyà serà la constatació que “ja podem tornar”, i que “tot i que no es tracta d’una llibertat plena, podrem trepitjar terra catalana”.