Jornada de comiats d'Oriol Junqueras després que dilluns va fer efectiva la seva decisió de plegar de la presidència d'ERC per obrir un període de reflexió. El líder republicà ha mantingut aquest dimarts una llarga trobada amb treballadors del partit a qui ha agraït la feina feta a més de compartir impressions sobre els darrers anys viscuts i sobre el futur de la formació. Junqueras abandona la primera línia de la formació després de 13 anys al capdavant i ho fa amb la mirada posada al congrés que Esquerra ha convocat per al 30 de novembre. Al vespre, ha fet pública una carta en què explica la raó de la seva decisió "per obrir un procés de reflexió i escolta activa abans de decidir que és el millor per al partit, per a la ciutadania i per al país".

Junqueras assegura que el seu objectiu és continuar escoltant els militants i parlant amb ells, i aquest dimarts ha anat per feina. A la mateixa sala d'actes del carrer Calàbria en què se celebren els consells nacionals ha reunit col·laboradors i treballadors del partit, tant els que s'encarreguen de les tasques de la seu nacional, com els del Parlament i del Congrés dels diputats. Amb ells ha estat més d'una hora conversant sobre la feina feta aquests 13 anys i sobre els reptes de la formació. Fonts dels assistents han assegurat que ha estat una "trobada emotiva" en què, desafiant la proverbial i desbordant loquacitat de l'expresident, el protagonisme de les intervencions han quedat en mans de la resta dels assistents.

Partit obert i d'acollida

Junqueras ha defensat durant la trobada que ERC ha de ser un partit obert i d'acollida, una idea recurrent en les seves intervencions i que apareix també a la missiva que hores més tard ha publicat a través de les xarxes socials. "Obrim altra vegada les portes de bat a bat a la millor estratègia que ha definit ERC des dels seus orígens: els consensos, la suma, l'obertura, la justícia i la llibertat", assegura.

Carta Oriol Junqueras, renuncia president ERC
Carta Oriol Junqueras a la militància d'ERC

Tampoc la carta als militants pot evitar el to de nostàlgia que ha dominat la trobada amb els treballadors i l'evocació d'uns anys clau en la història del país que van portar al referèndum del 2017 i els esdeveniments posteriors. "Tot el que hem viscut plegats ens ha dut a totes i cadascun de nosaltres l'orgull i l'honor d'escriure en primera persona una pàgina excepcional en la història de Catalunya. Des del Congrés de Girona del 2011 fins a la victòria de l'1 d'octubre", assegura el text on recorda també la presó i la inhabilitació arran de la participació al referèndum i "la victòria sobre la repressió que significa l'amnistia".

"Ho tornarem a donar tot"

Junqueras, però, tampoc no amaga que aquest pas no és una renúncia a tornar a liderar el partit. Per si algú en tenia algun dubte ho deixa clar en les darreres línies del seu comiat: "És tan gran la nostra fraternitat, l'estima cap al país i cap aquests valors universals, que ho tornarem a donar tot per tal que la nació esdevingui un nou Estat lliure, republicà, socialment avançat i pròsper dins la UE".  Aquesta ha estat precisament la idea que encapçala la piulada en què ha fet pública la carta a través de les xarxes socials. Tota una declaració d'intencions.