Els diputats menys coneguts del Partit Popular fan mèrits per ocupar les portades dels diaris. La setmana passada, Carmelo Romero cridava a Íñigo Errejón que se "n'anés al metge" mentre aquest demanava més ajudes per a la salut mental. I avui, Diego Movellán, diputat del PP per Cantàbria, ha relacionat la nova posició de la ministra Yolanda Díaz com a vicepresidenta tercera amb "els mèrits" en la intimitat personal, segons ell, que han fet altres dones d'Unidas Podemos en aquest partit anteriorment. D'aquesta manera, han atacat novament la ministra d'Igualtat, Irene Montero, a qui, en comptes d'avaluar-la per la seva tasca, li atribueixen la cartera pel fet d'estar casada amb el líder del partit, Pablo Iglesias.

Aquest atac masclista s'ha traduït en un altre exemple, mentre Díaz presentava el nou sistema del SEPE dins la Comissió de Treball del Congrés, Movellán li ha recriminat: "Aquí dins, les dones només pugen en l'escalafó si s'agafen ben fort a una cueta... Que per això són vostès com el conte de Rapunzel". La ministra de Treball, i ara vicepresidenta, ha exigit que es disculpés: "Voldria començar demanant al portaveu del Partit Popular que rectifiqui les seves paraules. Crec que són impròpies d'aquesta cambra i mostren un exercici clar de masclisme. I crec que vostè és capaç de fer-ho, les dones no ens mereixem aquest tracte".

 

Movellán, lluny d'assumir el masclisme que acabava d'exposar, ha reiterat: "En aquest cas, no tinc cap mena d'inconvenient a rectificar, però tots els espanyols sabem com va el seu partit i els seus nomenaments". Des d'Unidas-Podemos, posteriorment, han denunciat a través de les xarxes socials l'escena viscuda: "El PP, com sempre, deixant clar la deixalla masclista que són" i han definit Movellán de "troglodita".

Reaccions contra el PP

Des del PSOE, també han condemnat les paraules del diputat popular. La portaveu socialista Esther Peña ha defensat Díaz: "Els nostres temps en aquest govern són els de la igualtat entre homes i dones, els meus paisans d'Atapuerca estaven més evolucionats. Segueixen estant en un passat molt llunyà en què les dones sembla que sempre hem de demanar perdó per ocupar els espais que també mereixem", ha assenyalat. Davant la pressió rebuda, Movellán ha intentat excusar-se: "Em sap greu, senyora ministra, que s'hagi sentit vostè atacada, sembla que aquí només serveix la ironia i la poesia comunista, però quan algú de forma irònica es refereix al sistema d'elecció de successors i de candidats de Podemos, es crea alarmisme".

La ministra ha sentenciat el debat: "El llenguatge masclista i opressiu no representa la violència. És violència. I per tant, és intolerable en les nostres vides. A mi m'agradaria que vostè ho tingués present, seria bo que reflexionés sobre això i seria bo que el principal partit de l'oposició tracti les dones com es mereix aquest país". Des de Compromís, el diputat Joan Valdoví, ha recordat posteriorment a TVE que ja s'està convertint en una tradició atacar les dones: "No és la primera vegada que el diputat del PP diu aquesta mena de coses. És impresentable la deriva del PP a l'hora de fer oposició".