L'expresident Donald Trump tornarà a seure aquest dimarts davant el Senat, aquesta vegada acusat "d'incitar a la insurrecció" per l'assalt al Capitoli en un dels seus últims dies com a líder. Els cent senadors americans exerciran de jurat en aquest judici polític, i decidiran si condemnar a Trump pels fets del 6 de gener.

Trump podria ser el primer president condemnat amb dos impeachments, un succés inèdit en la història dels Estats Units. A més, per primer cop se sotmet al procés d'impeachment a un expresident que ja no és al poder.

El segon impeachment 

El primer pas del judici esdevindrà avui a partir de les 13 h (hora local), on una majoria simple serà suficient per declarar el procés constitucionalment vàlid, d'acord amb el pacte entre els líders senadors, el demòcrata Chuck Schumer i el republicà Mitch McConnell. Segons la majoria d'experts de la Constitució, el procés és legítim encara que ja no es pugui destituir a Trump, ja que els fets en qüestió es van dur a terme quan encara era president. En els documents de l'acusació, els demòcrates argumenten que "no hi ha una 'excepció de gener'" en la Constitució a la qual els presidents es puguin aferrar per tal de no rendir comptes o que els eximeixi de responsabilitat en els últims dies en el càrrec.

trump discurs capitoli

Foto: Trump donant el discurs davant el Capitoli pel qual l'acusen d'incitació a la insurrecció / ACN

En una votació a finals del gener, només 5 dels 50 senadors republicans van votar a favor de la constitucionalitat del segon procés d'impeachment, fet que anticipa la possible absolució de Trump.

El dimecres començarà la presentació dels arguments acusatoris dels "fiscals", que són nou legisladors demòcrates de la Cambra Baixa, i que durarà un màxim de 16 hores i dos dies. Després serà el torn de la defensa de Trump, que disposarà del mateix temps. A petició de l'advocat jueu de l'expresident, el judici tindrà lloc cada dia menys els dissabtes. Malgrat la necessitat de presentar proves i testimonis, s'estima que el procés serà el més curt possible, segons la voluntat dels senadors, i que per tant el judici serà "exprés".

"Incitació a la insurrecció"

L'expresident republicà ja va ser jutjat i condemnat per la Cambra de Representants el febrer de l'any passat per "abús de poder" en pressionar a Ucraïna per danyar la imatge del seu contrincant Joe Biden. Malgrat el resultat, el Senat no el va destituir de la presidència per aquests fets.

trump judici impeachment ACN

Foto: resolució impeachment contra Trump el febrer de 2020 / ACN

Trump serà jutjat per "incitar a la insurrecció" durant el seu discurs el passat 6 de gener, que va culminar en l'assalt del Capitoli just després per part dels seus seguidors. Aquest assalt va acabar amb cinc morts, centenars de policies ferits i més de 200 manifestants condemnats. Per la seva part, la defensa al·lega la il·legalitat de jutjar algú que ja no és president, i titllen el segon judici de pur "teatre polític".

 

Foto principal: explosió durant l'assalt al Capitoli el 6 de gener / ACN