Aquest dimecres s’ha conegut la identitat del presumpte autor de la filtració que va alertar a Koldo Garcia que era investigat en el marc de la trama de corrupció de l’operació Delorme pel cobrament de comissions per la venda de mascaretes en plena pandèmia. Es tracta del comandant de la Guàrdia Civil R.V.C, que dilluns va ser detingut per agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) i que aquest dimecres ha passat a disposició judicial en el marc d’una peça secreta separada oberta pel jutge del cas, Ismael Moreno, per investigar les filtracions d’informació confidencial  que beneficiaven als investigats. Després de prendre declaració al comandant i registrar el seu domicili, el jutge va acordar aquesta peça secreta per investigar diversos comptes bancaris i practicar un nou registre. Després d'aixecar avui el secret d'aquesta peça, ha comparegut davant el titular del Jutjat Central d'Instrucció Número 2 un membre de la Guàrdia Civil, R.V., com a investigat per delictes de pertinença a organització criminal i suborn. En acabar, el magistrat ha acordat la llibertat provisional amb les mesures cautelars de prohibició d'abandonar el territori nacional i retirada de passaport.

El comandant R.V.C està actualment destinat a l'Agregaduria d'Interior de l'Ambaixada d'Espanya a Veneçuela, si bé en el moment de l'arrest, dilluns passat, era a Còrdova. Segons informa eldiario.es, el seu destí a Caracas era molt recent, del mes de febrer passat. Fins aleshores estava destinat al Servei d'Informació de la Guàrdia Civil (SIGC), l'estructura antiterrorista de l'institut armat, on va servir més de deu anys, i va ser durant la seva estada al País Basc quan va fer amistat amb Koldo Garcia. La relació es remunta a l'època en què R.V.C va ser traslladat a Durango (Biscaia) després de jurar com a tinent, on es va estar uns mesos. Posteriorment, va passar al Servei d'Informació de la província, i va ser ascendit a capità. Entre el 2013 i el 2018 va ser destinat a la Unitat Central Especial (UCE) 1 de la Guàrdia Civil i va establir contacte amb Koldo García, vinculat al Partit Socialista de Navarra, a qui va tenir com a confident. Segons les fonts consultades per l'esmentat diari, l'amistat entre García i l'acusat va augmentar amb el temps, i va continuar quan R.V.C va ser traslladat a la lluita contra el terrorisme islamista, després d'un judici per presumptes tortures del que va resultar absolt.

Segons va publicar elDiario.es, la investigació de la trama presentava indicis de què havia patit filtracions que van posar en guàrdia a l'antic assessor del ministeri de Transports, i mà dreta de l'exministre José Luis Ábalos. Segons un auto dictat pel jutge del cas, el dimecres 28 de febrer, Koldo García i l'empresari Juan Carlos Cueto, considerat el cervell de la trama, van ser "conscients de l'existència d'una investigació policial" sobre el tercer vèrtex de la trama, el també empresari Víctor de Aldama.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!