El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha criticat la relació del periodista de La Sexta Antonio García Ferreras amb les clavegueres de l'Estat. Arran dels àudios de l'excomissari José Manuel Villarejo que destapen que el periodista  Ferreras va publicar informació falsa sobre uns comptes inventats de l'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, a Les Grenadines, l'entitat ha criticat les "complicitats" dels mitjans amb el DeepState. "Les darreres revelacions posen de manifest comportaments que vulneren els principis més elementals de l’ètica. No només afecten el compliment del codi deontològic, sinó que degraden la democràcia", critica el text.

El Consell de la Informació de Catalunya també signa el text que asseguren que existeix una relació "imprescindible" entre el periodisme responsable, honest i compromès amb l'ètica i l'exercici de la democràcia. "Les males pràctiques d’una minoria de periodistes de mitjans de comunicació no només perjudiquen la credibilitat del conjunt de la professió, sinó que malmeten la democràcia", afirmen les dues entitats. En aquest sentit, han remarcat que aquesta complicitat, "les clavegueres de l'Estat no haurien aconseguit els seus objectius. I el més greu és que, en la majoria de casos, els periodistes i mitjans implicats sabien que es tractava d'informacions falses i en feien difusió".

Argumenten que els mitjans espanyols pateixen una "opacitat" que "oculta, sovint, els veritables interessos d’alguns mitjans de comunicació que actuen com a òrgans de propaganda". Aquesta tendència s’ha agreujat, han indicat, quan "han irromput a l’àmbit digital suposats mitjans que contribueixen a la degradació democràtica, la propagació de l’odi i la manipulació. Són mitjans que responen als interessos de determinats grups de pressió econòmica, i que tenen com a única funció desgastar càrrecs públics que posen límits al seu poder". Per tot això, han demanat una "regeneració" del periodisme del nostre país.

Ferreras respon

El moment televisiu més esperat d'aquest dilluns era l'inici del programa Al Rojo Vivo que presenta i dirigeix Antonio García Ferreras des de La Sexta, de dilluns a divendres, a partir de les 11 del matí. Ell mateix ha passat de fer preguntes a haver de donar respostes perquè és el protagonista de la notícia del cap de setmana. I aquest és el principal error que tots els codis deontològics del periodisme subratllen que mai es pot cometre. Però els àudios filtrats de l'excomissari corrupte de la Policia Nacional, José Manuel Villarejo, amb Ferreras preparant donar bombo mediàtic a una fake new del director d'OK Diario, Eduardo Inda, sobre un suposat compte offshore de Pablo Iglesias a Las Granadinas, l'han vist obligat a justificar-se.

D'entrada, han venut a través de les xarxes socials que han començat parlant d'aquest fet, però no ha estat així: el sumari del programa ha cregut més convenient destacar com a primera notícia l'onada de calor, després els papers d'Uber i, en tercer lloc, els àudios del propi presentador amb Villarejo. I ha estat aleshores quan Ferreras ha tirat d'un discurs pràcticament quatre minuts carregat, novament, de frases sentenciadores sobre el bon periodisme, apostant més per la posada en escena i el ritme en l'entonació, que el contingut pròpiament del missatge, i negant la major: "Per descomptat avui parlarem dels àudios del comissari Villarejo, aquí no hem d'amagar res. Ja he explicat aquí diverses vegades que en tres ocasions em vaig veure amb aquest personatge". En aquesta primera frase, ja trobem unes declaracions amb què es contradiu ell mateix. L'any 2019, en una tensa entrevista amb Pablo Iglesias, va alçar la veu per dir que ell "mai havia treballat amb Villarejo". La complicitat a diferents bandes de l'excomissari, Ferreras i Inda és evident.