L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reiterat aquest dijous que està a favor de la celebració a Catalunya d'un referèndum "que sigui efectiu i vinculant" i que "uneixi i no divideixi la població".

En una entrevista a Onda Cero, Colau ha insistit: "Volem un referèndum que uneixi i no divideixi la població, que sigui vinculant, que serveixi per a alguna cosa. I l'1 d'octubre no es donen les condicions perquè hi hagi un referèndum, però serà legítim que hi hagi una mobilització".

L'alcaldessa, que ha recordat que "al marge del referèndum hi ha altres assumptes a Barcelona que també cal resoldre", ha reconegut la complexitat de la qüestió catalana i ha dit que "intentar resoldre com alguna cosa senzilla una cosa que no ho és, és un error. La realitat és complexa i cal donar respostes complexes".

"Estem a favor d'un referèndum i no ens hem mogut de posició com han fet d'altres, però un referèndum efectiu", ha recalcat l'alcaldessa, que ha criticat el PP perquè "fa anys que no fa propostes i judicialitza la política". Colau ha opinat que "davant una situació complexa com l'actual és normal tenir dubtes" i que "el missatge del 'no' del PP ha estat una fàbrica d'independentistes".

"Sóc municipalista"

"Jo no sóc nacionalista ni independentista, sóc municipalista, molt de Barcelona", s'ha definit Colau, que ha reconegut que el 9-N va votar "'sí-sí' com a proposta a una situació de bloqueig" del PP. "Dir que Espanya és irreformable és reaccionari. Confondre Espanya amb el PP és un error", ha subratllat l'alcaldessa, que ha augurat: "després de l'1 d'octubre haurem de treballar tots junts per resoldre els problemes de Catalunya i d'Espanya".

L'alcaldessa ha assegurat també que "fins avui ningú ens ha demanat res, ni cens, ni padró ni cap requeriment amb vista al referèndum. Fins que no hi hagi un requeriment concret no em posicionaré".

Pel que fa als treballadors públics, l'alcaldessa ha assegurat: "No posaré en perill els funcionaris; no els traslladaré responsabilitats que havien d'haver resolt en l'àmbit polític. Cap treballador públic de l'Ajuntament es veurà compromès per aquest procés", ha tornat a repetir l'alcaldessa.

Segons Colau, "l'Estat ha pres la decisió de la repressió i la judicialització, i això no resol res, sinó que augmenta el conflicte. La solució passa per treballar a partir dels grans consensos i comptar amb tothom".

Sobre l'accés de Pedro Sánchez a la secretaria general del PSOE, Colau ha opinat que "amb una revolució en les seves bases, el PSOE ara ha posat un líder que parla d'alguna cosa que fins ara era tabú, la plurinacionalitat". "El règim del 1978 està esgotat i cal actualitzar-lo", ha dit Colau, que ha reconegut que "hi ha possibilitat d'anar a eleccions a Catalunya a causa del bloqueig institucional".