Les entitats projueves han reaccionat amb indignació a la decisió de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de suspendre les relacions amb Israel i l'agermanament amb Tel Aviv, i alguns han lamentat que ataqui els jueus amb un objectiu electoral de cara a les eleccions municipals. L'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI) ha titllat la decisió de Colau "d'acte xenòfob", i ha recordat que ha estat una decisió personal que no ha passat pel plenari de l'Ajuntament. "Per decret i sense passar pel ple, l’alcaldessa Colau ha pres la decisió de discriminar els ciutadans de Tel-Aviv per raó d’origen. Un acte xenòfob que fa del govern de la ciutat de Barcelona un govern xenòfob i antidemocràtic", ha indicat.

Altres han recordat que a Barcelona hi viuen molts israelians i s'han preguntat què deuen pensar de l'actitud de Colau, com la presidenta d'Amics dels Calls, Carme M. Vinyes Ferrer. "Si els comuns sabessin la quantitat d'israelians que viuen a Barcelona (especialment a Gràcia) dirien i farien menys ximpleries. Quina vergonya tan insuportable. Fora l'antisemitisme de les institucions", ha manifestat.

La qüestió ha sortit ràpidament a l'escena internacional i el Congrés Jueu Llatinoamericà, amb gran influència a l'Argentina i altres països, ha ubicat la decisió de Colau en les iniciatives "a favor de l'odi". "Barcelona i Tel Aviv tenen molt en comú. Dues ciutats caracteritzades per la seva cultura i diversitat i agermanades des del 1998 mitjançant una resolució oficial que avui pretenen revertir. Repudiem aquesta iniciativa, que atempta contra els valors compartits a favor de l'odi", ha manifestat. 

Alguns han recordat que mentre Colau suspèn les relacions de Barcelona amb Israel,  manté sense cap problema els agermanaments amb Xangai (la Xina), Esfahan (l'Iran) o Dubai (Emirats Àrabs), que no pertanyen a països democràtics. Aquest ha estat el cas del professor d'història d'Àsia i actual director de l'oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay. "M'imagino que Ada Colau demà farà el mateix amb la Xina. Però no, no ho farà. Aquests són amics i se’n van de celebració junts", ha dit.

Colau ha anunciat aquest dimecres la suspensió temporal de totes les relacions amb l’estat d’Israel, inclòs l’acord d’agermanament amb la ciutat de Tel-Aviv. La mateixa alcaldessa ha enviat una carta al primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, en què l’informa de la decisió. Colau ha defensat aquesta ruptura parlant d'una suposada “violació flagrant i sistemàtica dels drets humans”. “Entenem que no podem callar”, ha insistit l’alcaldessa.  Ha assegurat que el trencament global amb el país hebreu no és “en cap cas una discriminació a la població jueva, és una crítica a un govern, no a un poble, una comunitat, o una religió”.