El cartell de Sant Jordi que promou el Consorci de Turisme ha aixecat polseguera. Més enllà del seu disseny, hi ha moltes preguntes que han generat confusió. D'una banda pel disseny, criticat més o menys, de l'altra pel cost. 

El problema rau en el fet que la discussió s'ha confós i barrejat entre dos cartells. El més recent és el del Consorci de Turisme on apareix una noia amb un estampat de flors als seus pantalons. La crítica, sobretot a les xarxes, s'ha centrat en el seu disseny.

D'altra banda, la seva il·lustradora és Cinta Arribas, afincada a Madrid, i molts han lamentat per què no s'ha apostat per dissenyadors de la ciutat. En aquest cas, la il·lustració ja venia encarregada del 2020, quan es va acabar suspenent l'acte per la pandèmia i l'encàrrec va costar 2.000 euros. Es va fer de forma directa i sense concurs ja que l'import final no ho requereix per norma.

cartell sant jordiCartell de Sant Jordi del Consorci de Turisme

El segon cartell

En paral·lel al del Consorci hi ha el que directament ha encarregat l'Ajuntament de Barcelona, també s'ha 'reciclat' del 2020 i ha estat dissenyat per l'il·lustrador de Bilbao, David de las Heras.

Aquest és el que ha disparat el preu amb dos contractes: un del 2020 per 13.230 euros, i un del 2021 de 3.000 euros per cedir els drets d’il·lustració. En aquest cas, es poden veure quatre personatges diferents d'edat, sexe i professió que s'enllacen per roses i llibres.

capturaCaptura d'una part de la il·lustració de l'Ajuntament de Barcelona

Així doncs, el cartell ha estat encarregat a Pencil Ilustradores, S.L, amb seu a Valladolid però no s'ha justificat la motivació per la tria d'aquesta empresa, ubicada fora de Catalunya. Fins ara, no s'havien confirmat les xifres que sí confirmen fonts oficials.

Això ha generat incertesa entre l'oposició. Des del consistori, el regidor de Junts per Catalunya, Jordi Martí, ha presentat un escrit que interpel·la directament a l'alcaldessa i pregunta: "De qui ha sigut la decisió d’encarregar el cartell de Sant Jordi 2021 a Pencil Ilustradores i sota quins criteris s’ha dut a terme? Hi ha hagut un jurat per prendre aquesta decisió? En aquest cas, qui n’hauria format part? Quin ha sigut el cost total? En els darrers anys se’ls hi ha encarregat altres treballs? Per què es va decidir que no s’encarregaria a un dissenyador o empresa de Barcelona?".

El Consorci de Colau genera dubtes

La manca de transparència del Consorci de Turisme ha estat denunciada anteriorment. El passat mes de març, el ple de l'Ajuntament de Barcelona va aprovar els seus comptes amb el vot de l'equip de govern i del PP i l'abstenció de la resta, tot i algunes possibles irregularitats denunciades públicament pel grup municipal d'ERC.

Els republicans van demanar l'informe d'auditoria i els sous del director general i sotsdirector, així com que se'ls aclarissin detalls com la indemnització d'un exalt càrrec, el lloguer de la Llotja de Mar -propietat de la Cambra-, "pagament de factures" a treballadors per serveis de fisioterapeutes o "regals" per matrimonis o aniversaris previstos al conveni col·lectiu. 

L'accent català

Més enllà d'aquests cartells, l'absència de catalanitat en el consistori és evident. El pregó d'aquesta tarda al Saló de Cent va a càrrec d'Irene Vallejo, escriptora de Saragossa. El darrer pregoner català d'aquesta diada va ser Albert Sánchez Piñol, l'any 2013, fa vuit anys i sota l'alcaldia de Xavier Trias.

 En paral·lel, la promoció de llibres catalans també és residual. En un tuit de Turisme de Barcelona es pot llegir: “Cervantes, Ruiz Zafón, Falcones… #Barcelona és la llar de molts escriptors cèlebres i un laberint ple d’escenaris literaris!" i amb un enllaç de rutes literàries que en cap cas fan una parada per un escriptor de literatura catalana i sense cap dona.