L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha confirmat que s'ha requerit informació de cinc projectes urbanístics de la ciutat en el marc de l’Operació Pika. Colau ha comparegut aquest dijous a la tarda després de reunir-se amb els grups municipals i ha anunciat que el consistori obre un expedient informatiu per determinar si es van donar irregularitats en el desenvolupament i adjudicació d’aquests projectes.  

Colau ha assegurat que si es confirma el presumpte frau del 3%, l’Ajuntament es personarà per recuperar els diners malversats.   

Operació al marge del procés  

L’alcaldessa ha desvinculat l’operació judicial del procés i l’imminent judici de l’expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega pel 9-N d’aquest dilluns: “no tinc prou informació per fer una valoració política”, ha dit.

En referència a les declaracions de Trias, Colau ha reconegut que l’exalcalde “va passar per una experiència dolorosa que tenia a veure amb falses acusacions” però ha matisat que, en el cas de l’Operació Pika, “parlem d’una investigació judicial i no del ministeri de l’interior”. Per tant, ha dit, “presumeixo la independència judicial”.

Cinc projectes

Els projectes urbanístics sobre els que s’ha requerit informació són cinc i tots es van desenvolupar durant el mandat de Xavier Trias. Son les obres de remodelació del Paral·lel, les del carrer Lucà, el carril bici de Bac de Roda a Felip II, el passatge del Mirador de la carretera de les Aigües i les obres de Plaça de Les Glòries.

Què s’investiga?

La trama investigada en el 'cas 3%' tenia, segons la Fiscalia Anticorrupció, una mecànica basada en concursos "manegats" i "controlats". Així ho afirma el ministeri públic en un comunicat, que sosté que els concursos ja estaven "atorgats prèviament", tot i la seva "aparença de regularitat", amb l'objectiu de finançar irregularment CDC a través de donacions a les fundacions. La Fiscalia assegura que un nou informe de la Guàrdia Civil posa de manifest "diversos supòsits més" que responen a aquesta dinàmica, motiu pel qual s'ha posat en marxa l'operació policial d'aquest dijous.

En total, s'han fet 24 escorcolls i 18 detencions, entre les quals la de l'extresorer Andreu Viloca, qui la Fiscalia creu que controlava tant les licitacions i adjudicacions d'obra pública de les administracions governades per CDC com els suposats "suborns sota l'aparença de donacions".

El ministeri públic conclou que, davant del que s'ha investigat fins ara, els fets serien constitutius dels delictes d'organització criminal, suborn, tràfic d'influències, prevaricació, finançament il·legal de partits, blanqueig de capitals i malversació de fons públics.