Les organitzacions representades en el Comitè Nacional del Transport per Carretera (CNTC) han denunciat davant de la Fiscalia General de l'Estat i la Guàrdia Civil els talls de carreteres registrats a Catalunya des del passat 14 d'octubre, en protesta contra la sentència de l'1-O dictada pel Tribunal Suprem espanyol.

Una d'elles, la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM), estudia fer un pas més i es planteja presentar també una reclamació patrimonial contra el Govern i l'Estat per no impedir els talls.

Les organitzacions de transportistes que formen part del CNTC han decidit presentar una denúncia davant de la Fiscalia General de l'Estat i la Direcció General de la Guàrdia Civil per la "gravetat" dels fets i el seu impacte negatiu al sector, que "ha incorregut en notables pèrdues econòmiques i s'ha sentit segrestat per l'acció violenta" d'alguns grups, segons ha assenyalat literalment la CETM en un comunicat. La CETM subratlla l'"aparent absència de conseqüències" per als responsables dels talls, cosa que, segons el seu parer, pot portar que es repeteixin.

Per tot això, la CETM es planteja "fer un pas més enllà" i treballa en la possibilitat de presentar una reclamació patrimonial contra la Generalitat de Catalunya i l'Estat "per omissió de les seves funcions en la preservació de la lliure circulació de vehicles i mercaderies, reconegut a l'article 19 de la Constitució espanyola". La CETM calcula que aquesta reclamació patrimonial es podria acostar als 150 milions d'euros.

El seu objectiu és que "totes les empreses de transport que s'han vist perjudicades pel tall sistemàtic de les carreteres catalanes", especialment la AP-7 -l'autopista que enllaça amb l'A-9 francesa- "puguin reclamar les indemnitzacions corresponents". El passat 21 de novembre, les organitzacions integrades a la CNTC van decidir, per unanimitat, impulsar accions penals contra els responsables dels talls de vies.