El CNI contínua planificant incrementar el control sobre la xarxa, després de l'aprovació del "decret digital", destinat a combatre l'independentisme català, que implica una important retallada de les llibertats. Ara es comença començar a pensar en reforçar la "sobirania nacional" sobre l'espai digital espanyol.

El president de la Fundación Concepto, Andrés Montero, aposta per la creació d'una "CiberEspanya" en la qual cada ciutadà circuli per la xarxa amb el seu DNI i cada dispositiu tingui la seva pròpia identificació. Al·lega que ara internet és un espai lliure de jurisdicció i per tant "ademocràtic". Argumenta que el ciberespai "no és democràtic, no és ordenat, no hi ha expressió de la sobirania, del poble com a subjecte polític" i que per això en ell tampoc no hi hauria llibertat.

En la seva ponència dins de les jornades que ha celebrat aquesta setmana a Madrid del Centro Criptológico Nacional, dependent del CNI, Montero proposa d'establir una sobirania nacional en el ciberespai per evitar que sigui un territori no subjecte a lleis. La seva intervenció estava emmarcada en un cicle de conferències del Comandament Conjunt de Ciberdefensa de l'Exèrcit.

Segons l'expert en futur i innovació, actualment internet és una àrea no jurisdiccional, com els espais marítim, aeri i ultraterrestre, però "sí que sembla que conformarà un territori, un espai d'exercici de drets i llibertats públiques".

Per a Montero, "cal regular per democratitzar" i els estats han d'establir la seva jurisdicció sobre el seu ciberespai, una opció per a ell més plausible que establir un "govern mundial" comandat, per exemple, per l'ONU.

Així, proposa de crear "CiberEspanya", un territori que uneixi als dispositius establerts a Espanya i a les persones residents en el país, així com a la infraestructura que manté internet funcionant.

Aposta per un sistema per poder identificar els usuaris vinculant el DNI electrònic de cada ciutadà amb tots els dispositius que s'utilitzin per accedir a la xarxa, d'una banda, i controlant els dispositius amb codis criptogràfics, per un altre. "És com tenir un DNI o portar una matrícula al cotxe", il·lustra Montero.

Montero argumenta que això no suposaria controlar el contingut d'internet. "No és un sistema de control, sinó de regulació", que no impediria que les persones continuessin sent anònimes a la xarxa, però sí que se les identifiqués si cometessin algun delicte.