El Tribunal Constitucional (TC) ha acordat avalar la llei aprovada el 2022 que penalitza amb penes de fins a un any de presó l'assetjament de les dones que acudeixen a les clíniques per a la interrupció voluntària de l'embaràs. Segons ha informat la cort de garanties, la majoria del Ple ha recolzat l'esborrany de la sentència que ha redactat la magistrada de l'ala progressista María Luisa Balaguer, que defensa que la norma és constitucional. Per la seva part, han anunciat vot particular els magistrats de l'ala conservadora Ricardo Enríquez, Enrique Arnaldo, Concepción Espejel i César Tolosa.

En adoptar aquesta decisió, la majoria progressista del tribunal ha rebutjat el recurs que van presentar els diputats de Vox contra l'article únic de la Llei Orgànica 4/2022, de 12 d'abril, per la qual es modifica la Llei Orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del Codi Penal, per penalitzar l'assetjament de les dones que acudeixen a les clíniques per a la interrupció voluntària de l'embaràs. La formació liderada per Santiago Abascal va impugnar la norma després d'haver intentat frenar-la en seu parlamentària i després de presentar, sense èxit, esmenes perquè l'assetjament de les dones que van a les clíniques especialitzades en avortament no es castigui amb penes de presó.

Va ser el febrer de 2022 quan el Congrés va aprovar, amb els vots en contra de PP i Vox, la llei orgànica amb la qual es castiga amb penes de presó de tres mesos a un any els "actes molestos, ofensius, intimidatoris o coactius" que "menyscabin la llibertat de les dones". El text, a més, estableix que els tribunals podran imposar al seu torn la prohibició d'anar a determinats llocs per períodes de sis mesos a tres anys, punt al qual també ha donat suport el Ple de la cort de garanties.

L'assetjament no cessa

Les clíniques acreditades per a la interrupció de l'embaràs denuncien que l'assetjament cap a les dones que hi acudeixen no ha cessat quan es compleixen poc més de dos anys de l'aprovació de la llei que penalitza aquestes actuacions, encara que aquesta sí que ha portat "més sensibilitat" entre les forces policials.

Així ho assenyalava aquest dimarts, en declaracions a EFE, l'assessor jurídic de les Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l'Embaràs (ACAI), José Antonio Bosch, qui assegurava que hi ha centres com la clínica Dator a Madrid i altres en ciutats com Albacete, Sevilla o Màlaga, en els quals la presència de grups antiavortistes és "permanent". Els qui les exerceixen actuen en grups petits, organitzats per grups catòlics a través de xarxes socials, que van a les portes d'aquests centres de forma rutinària i, amb més intensitat, durant campanyes com la internacional '40 dies per la vida,' segons explica l'advocat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!