La consellera exiliada Clara Ponsatí ha manifestat en una conferència a París, a l'espai de debates Le Maltais rouge, que el govern i el poder judicial espanyol no aconseguiran "vèncer Puigdemont", i que tampoc podran obtenir la seva extradició. "A Espanya perseguir el president Puigdemont és una prioritat moral, que gairebé defineix el ser espanyol. El president Puigdemont és un símbol tan potent que realment s'ha convertit en l'expressió més vívida que els catalans encara no estem vençuts. I per tant el necessiten, necessiten vèncer-lo. Però això no ho aconseguiran. El president Puigdemont té grans virtuts i alguns defectes, però no el venceran, i tampoc aconseguiran una extradició. Poden cantar missa", ha dit convençuda.

Ponsatí ha indicat que a França no la poden detenir perquè té immunitat com a eurodiputada, i que les autoritats franceses sempre ho han respectat. "Malgrat que el Parlament Europeu va votar aixecar-nos la immunitat, ho vam recórrer al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) i ens van concedir mesures cautelars. Els gendarmes que hi havia per exemple al Coll de Banyuls eren allà per protegir-me. M'he desplaçat per diversos països d'Europa i en algunes ocasions he hagut de passar un control fronterer. I quan el passo el meu passaport aixeca una alarma, però la policia té una anotació que diu que encara que s'aixequi l'alarma no em poden detenir", ha explicat. Segons l'eurodiputada, això ho ha vist en tota mena de països europeus on es respecta l'estat de dret, però no sap què passaria si anés a l'Estat espanyol. "A Espanya també s'hauria de respectar, però no hem fet la prova", ha deixat caure.

Crítica amb el pacte PSOE-ERC

La consellera exiliada s'ha mostrat crítica amb la reforma del Codi Penal espanyol pactada pel PSOE, Unidas Podemos i ERC, i ha advertit que tindrà conseqüències sobre els represaliats. "Hem vist com ho venen els ministres del govern Sánchez, que diuen que ho han fet per portar el president Puigdemont a la presó, que és "lo que queremos todos". "Ens costava explicar que tot plegat era una persecució política, però ara es fa més fàcil", ha dit. La consellera exiliada ha reconegut que, en sentit oposat al de la Moncloa, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va sortir a explicar que això era un gran avanç per acabar amb la repressió. "Ja sé que cadascú té la seva clientela, però són dos discursos que no casen per enlloc. El nivell de contradicció és tan còsmic que clama al cel. Les dues coses no poden ser: o ho han fet per atrapar Puigdemont o per acabar amb la repressió. Ho trobo molt inconscient o molt incomprensible per part d'ERC, que ho vengui com un avenç".

Ponsatí creu que amb la reforma del Codi Penal, l'euroordre que es va dictar contra els exiliats per sedició potser no serà vàlida, però ha apuntat que en poden fer una altra adequada al nou redactat.