La dirigent de Ciutadans al Parlament Europeu Maite Pagazaurtundua ha enviat una carta a l'Europol perquè investigui "els riscos de radicalització de potencialitat violenta per part de grups extremistes etnonacionalistes" a l'Estat espanyol, fent especial esment a Catalunya i Euskadi.

Pagazaurtundua, que també és vicepresidenta de la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Afers Interiors de l'Eurocambra, centra la seva missiva —a la qual ha tingut accés aquest diari— a parlar d'Euskadi, i apunta a la "creació i transmissió de discursos d'odi i hostilitat per motius d'intolerància política" que perduren al País Basc i Navarra durant dècades. 

La dirigent unionista basca posa d'exemple que durant la tercera onada de la Covid-19, "la ultraesquerra radical d'Euskadi va fomentar pràctiques de violència urbana" amb l'excusa, segons diu, de protestar contra les restriccions. Però el motiu real de la violència, segons Pagazaurtundua, era el "foment d'una fòbia ideològica amb odi canalitzat contra els cossos policials, per representar el poder legítim de l'estat de dret democràtic".

"Empara i justificació política"

A la carta s'assegura que aquests suposats grups radicals violents actuen sota "una certa empara i justificació política" i acusa directament Bildu i Podemos de ser-ne els responsables. Per reforçar aquesta acusació, Pagazaurtundua recull que els sindicats policials es van queixar al respecte.

Pagazaurtundua també denuncia assetjament contra la policia a través de les xarxes i apunta a la deshumanització dels seus membres. "La banalització i deshumanització és un altre dels trets necessaris per a la construcció de la imatge de l'enemic i en el passat es va utilitzar al País Basc per facilitar els atemptats contra la policia autonòmica, la policia local, la Policia Nacional o la Guàrdia Civil. Després de l'accident mortal d'un agent de l'Ertzaintza el vehicle del qual va caure al riu Urumea, a Donostia, va aparèixer una pintada al lloc indicant el següent: 'El millor salt de l'any'", explica a tall d'exemple.

La dirigent de Ciutadans al Parlament Europeu sentencia que "hi ha discursos i pràctiques d'odi" i també que "hi ha forces polítiques que prefereixen consentir la normalització de l'odi i la intolerància amb motivació ideològica antidemocràtica. Per aquest motiu, demana a l'agència policial internacional que contempli "l'enviament d'una missió d'investigació sobre la situació al terreny". 

Catalunya

"La fòbia ideològica contra els agents dels cossos de seguretat la comparteixen amb altres grups antisistema en altres llocs d'Espanya —especialment Catalunya- , però és una tendència més global (ACAB i d'altres)", conclou en referència a les protestes contra l'empresonament de Pablo Hasél que han deixat els incidents i aldarulls més greus a Barcelona i la resta de les principals ciutats del país.