Ciutadans no atura la renovada ofensiva contra la immersió lingüística, rellançada arran del cas de l'escola de Canet de Mar i posteriorment dues més en què el Tribunal Suprem i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya van obligar a imposar un 25% de castellà com a llengua vehicular a causa de la demanda d'una família. Ara, Ciutadans ha confirmat que portarà al Tribunal de Comptes la campanya de premsa del Govern de la Generalitat en defensa del català a l'escola. L'ofensiva de Cs té lloc en un marc d'oberta disputa amb el PSC pel vot espanyolista i de caiguda lliure de les expectatives electorals dels taronges que, a Catalunya, van arribar a ser la força guanyadora a les eleccions convocades amb el 155. 

Segons els taronges, l'Executiu català vol fer passar la campanya per una iniciativa "institucional" però respon a "interessos partidistes" i podria haver incorregut en "malversació de fons públics". Nacho Martín Blanco, portaveu de Ciutadans al Parlament, ha explicat en una entrevista a EFE que emprendran accions a la Cambra catalana i davant els tribunals per una campanya que consideren "aberrant" i "propagandística". Aquesta campanya hauria aparegut, ha explicat, en "dos dels mitjans més subvencionats per la Generalitat", i lluny de respondre a l'interès general propi d'un missatge institucional recolliria "pur argumentari separatista".

Martín Blanco ratificava així l'anunci fet al Parlament pel portaveu dels taronges, Carlos Carrizosa. La campanya de la Generalitat consisteix en una publicació amb il·lustracions en les quals es llança el missatge de "a l'escola, català, i després al carrer la resta de llengües", sosté Martín Blanco, qui ha mostrat el seu rebuig al fet que, a parer seu, es compari en aquesta campanya l'ús de qualsevol llengua estrangera amb la del castellà.

Segons Martín Blanco, la "surrealista i inversemblant suposada campanya institucional" apel·la al professorat i al personal dels centres a desobeir la llei i les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el compliment d'un 25 % d'hores lectives en castellà a l'escola. C's considera que haurien de pagar la campanya ERC i Junts, els dos partits socis del Govern, en lloc de fer-ho "tots els catalans", motiu pel qual vol conèixer el cost i si el Tribunal de Comptes estima que es podria haver incorregut en malversació.

Discurs tremendista

En paral·lel, la formació taronja demanarà al Parlament català "els criteris que justifiquen l'engegada de la campanya basada únicament en la propaganda habitual dels partits separatistes". "Res té a veure amb l'interès general. L'única cosa que fa és apuntalar el discurs victimista i tremendista dels separatistes i menysprear una part fonamental de la població catalana", ha subratllat Martín Blanco. "A més, nosaltres, com a oposició responsable, també demanarem explicacions per escrit al Govern perquè es retratin", ha afegit.

A propòsit de la immersió lingüística a Catalunya i el consens que vol reeditar el president de la Generalitat  Pere Aragonès, Martín Blanco ha dit "negar la major" i ha rebutjat la idea mateixa que mai hi hagi hagut tal consens. "És fals que hi hagi consens (...) Per als catalans catalanoparlants, l'educació és un monolingüisme granític que no concedeix el més mínim espai al castellà", ha explicat.

Per a ell, a Catalunya, principalment per part del PSC, hi ha hagut "una política d'apaivagament amb el nacionalisme" i el català a l'escola, en comptes de donar-li al castellà "la presència institucional i simbòlica" que, ha recordat, l'espanyol ha tingut sempre "al carrer". Aquesta "complicitat" amb l'independentisme de la qual acusa el PSC portaria, segons Martín Blanco, al fet que no existeixi "una oposició forta al separatisme" i, per tant, que "estiguem pitjor que el 2017".

Una bona part del creixement electoral de C's en el moment àlgid del procés sota el lideratge d'Inés Arrimadas es va deure al traspàs de vots d'antics electors del PSC que haurien retornat en les passades eleccions al Parlament al partit de Salvador Illa, la qual cosa va tornar a situar els taronges sota mínims. 

Tres escoles afectades

Fa pocs dies, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) també va imposar un 25% de castellà a l’institut Ramon Barbat i Miracle de Vila-seca (Tarragonès), la qual cosa eleva a tres les escoles afectades en les darreres setmanes, juntament amb les de Canet de Mar (Maresme) i Cubelles (Garraf). Segons va informar el diari El Mundo, la sentència considera que s'ha de fer castellà en "una proporció raonable", i insta el Departament d'Educació que sigui d'un 25%, per la qual cosa el centre haurà d'adequar el projecte lingüístic a aquesta disposició judicial.