El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha afirmat que el seu partit rebutjarà la moció de censura registrada aquest divendres pel PSOE i exigirà al president del Govern, Mariano Rajoy, que convoqui eleccions generals per la situació creada després de la sentència que condemna al PP per la trama Gürtel. En el cas que Rajoy es negui, promouran una moció de censura instrumental perquè es dissolguin les Cambres i se celebrin nous comicis.

En roda de premsa a València, Villegas ha dit que "la corrupció del PP ha liquidat aquesta legislatura, l'ha asfixiat", i que "Espanya no pot permetre's continuar amb un Gobierno feble i amb un president cada vegada més dèbil per la corrupció", sobretot perquè això "fa més difícil que la democràcia pugui defensar-se davant del repte del separatisme" a Catalunya.

El dirigent de la formació taronja ha assenyalat que l'Executiu de Rajoy està "debilitat" com a conseqüència de la sentència emesa aquest dijous i, en general, pels casos de corrupció que li afecten. Considera que la seva situació és "insostenible" en un moment en què Espanya necessita un Govern "fort i legítim", no "feble i inoperant", davant de la situació a Catalunya.

Per això, el que farà Cs és "demanar a Mariano Rajoy que convoqui eleccions en les properes setmanes" perquè "els espanyols puguin decidir". Si "s'enroca" i es nega a avançar els comicis, "estarem disposats a impulsar i donar suport a una moció instrumental perquè es convoquin aquestes eleccions", ha afegit Villegas. Per poder registrar una moció de censura es requereixen 35 diputats, per la qual cosa la formació taronja, que en té 32, hauria de sumar el suport d'altres tres.

"O convoca eleccions Rajoy o ho fa el Parlament amb una moció de censura instrumental a l'únic efecte que el que surti elegit" com a president del Govern "com més aviat millor firmi aquest decret" per convocar-les, ha dit després en declaracions a laSexta.

Rebutja "les presses i l'oportunisme" de Sánchez

Per a Ciutadans, la solució a la situació actual "no són les presses ni l'oportunisme" del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ni que "surti Rajoy de La Moncloa perquè entre ell". Per això, el 'número dos' del partit taronja ha avançat que el seu grup parlamentari rebutjarà a la moció dels socialistes, per a la qual suposa que Sánchez haurà obtingut el suport "dels separatistes i dels populistes".

"No estarem en arranjaments acordats en despatxos, i molt menys avalats per separatistes i populistes", així que "ens oposarem a aquesta moció", ha subratllat després d'apuntar que l'ERC, el PDeCAT i Compromís ja han dit que li donaran suport. Segons ha manifestat, Ciutadans no ha transmès la seva actitud al PP i tampoc no ha parlat amb Sánchez, que no ha obtingut el suport del partit liderat per Albert Rivera.

El que farà la formació taronja és contactar amb el PSOE per instar-lo a retirar la seva moció de censura -perquè mentre no ho faci, no es poden convocar eleccions- i, en el cas de què Rajoy no endavant els comicis, intentarà convèncer als socialistes que recolzin la "moció instrumental" de Cs. Tanmateix, Villegas creu que Sánchez "prefereix arribar a La Moncloa per tots els mitjans, encara que sigui pactant amb els que volen trencar Espanya".

No posar en risc l'estabilitat institucional o econòmica

Respecte als terminis, el secretari general de Ciutadans ha incidit que "cal actuar amb rapidesa però també amb serenitat", perquè la dissolució de les Cortes Generales i la convocatòria electoral no posin en risc l'estabilitat institucional i econòmica del país.

"En les properes setmanes han d'acabar d'aprovar-se els Pressupostos Generals de l'Estat", de manera que, després del vistiplau del Senat, puguin entrar en funcionament", ha afirmat. Segons el calendari parlamentari, el Ple en el qual la Cambra Alta aprovarà els comptes públics serà el del 19 i el 20 de juny.

Així mateix, Cs pretén que en aquestes setmanes els partits constitucionalistes decideixin conjuntament què fer respecte a l'article 155 de la Constitució a Catalunya, i la seva petició continuarà sent que el Senat acordi prolongar la seva aplicació i que afecti el control dels comptes de la Generalitat, als Mossos d'Esquadra, els mitjans de comunicació públics i l'acció exterior del Govern.

Pròximes converses

Després de conèixer la condemna al PP per la trama Gürtel, aquesta és la posició que ha acordat el Comitè Permanent de l'Executiva de Ciutadans. Però segons ha precisat Villegas els detalls de la mateixa --com la data i les condicions de la moció de censura-- s'acabaran de perfilar dilluns vinent, quan es reuneixi l'Executiva nacional per complet.

Una qüestió sobre la qual encara no han pres una decisió és qui podria ser el candidat que es presentés a la investidura amb la moció de censura instrumental. Dilluns vinent, l'Executiva de Cs parlarà d'entaular converses amb Rajoy per veure si accepta convocar eleccions i, si no l'acceptés, contactarien amb "les altres forces polítiques" per obtenir el seu suport per a la moció.