L'aliança d'esquerres i l'acord amb l'independentisme no passa factura a Pedro Sánchez, al contrari. Segons el darrer baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques publicat aquest dijous, el PSOE consolida el seu regnat com a primera força a Espanya, pujant en relació amb les eleccions del 10-N del 28% al 30,4%. A deu punts de distància, el PP conserva la segona plaça, amb un percentatge de vots pràcticament calcat, un 19,9%, un punt per sota. El sondeig també constata que l'ascens de Vox queda frenat, la ultradreta perd gairebé dos punts, del 15% al 13,4%, i passa del tercer al quart lloc. Unidas Podemos creix mig punt i amb el 13,8% desbanca els d'Abascal de l'últim calaix del podi. Ciutadans segueix al pou, amb el 6,5% de suports. 

 

Una de les principals conclusions que deixa l'enquesta del CIS, que s'ha fet a 3.000 persones entre el 2 i el 13 de gener, és que els protagonistes de l'acord d'investidura surten premiats, mentre que l'estratègia de confrontació passa factura a les tres dretes.

Els dos partits del primer govern de coalició en democràcia a Espanya, PSOE i Unidas Podemos, milloren. I també ho fa ERC. Els socialistes són els que experimenten la crescuda més notable, de gairebé dos punts. En el cas de les confluències d'Iglesias ―que inclou els comuns i les marees― la pujada és més discreta, però el rèdit és més vistós. Conjugant el mig punt que guanyen els morats amb els gairebé dos que perd Vox, el resultat és que aconsegueixen destronar la ultradreta: Unidas Podemos es posiciona com la tercera força al Congrés dels Diputats. 

Encara una altra dada destacada. Amb els resultats del 10-N, els tres partits de l'ala dreta ―PP, Vox i Cs― aglutinaven un percentatge de vot, el 42,5%, superior a la suma de les dues grans formacions d'esquerra ―socialistes i podemites―, el 41,3%. Ara, en canvi, s'inverteix la situació i la coalició progressista, amb el 44,2%, supera el bloc de la dreta, que baixa al 39,8%.  

L'estudi del centre d'investigacions de l'Estat va coincidir amb una setmana de màxima agitació política, tant a Catalunya com a Espanya: el debat d'investidura de Pedro Sánchez i l'anunci d'inhabilitació del president de la Generalitat per part de la Junta Electoral Central.