La campanya madrilenya ja està en marxa i el CIS no atura la seva maquinària. Aquest dilluns ha fet públic el seu baròmetre habitual del mes d'abril, que recull la intenció de vot al conjunt de l'Estat. Si bé no està circumscrit a la Comunitat de Madrid, sí que reflecteix algunes possibles tendències en la política espanyola. Hi ha tres grans beneficiats del context actual. Els qui més creixen són, per aquest ordre, el PP i Unidas Podemos, que recuperen terreny perdut, seguits de l'extrema dreta de Vox. El gran perdedor seria Ciutadans, un partit que sembla en descomposició després dels últims moviments. I el PSOE de Pedro Sánchez es quedaria més o menys com estava, consolidat el seu lideratge. L'enquesta va ser feta en plena precampanya madrilenya, entre els dies 5 i 14 d'abril.

Així, si demà se celebressin eleccions generals, el PSOE tornaria a guanyar amb solvència a les urnes, amb una intenció de vot del 31,5% (dues dècimes més) i a onze punts del Partit Popular. Però la formació de Pablo Casado li retallaria dos punts i mig, passant del 17,9% de l'últim baròmetre al 20,6% de l'actual baròmetre. L'extrema dreta de Vox es consolidaria com a tercera força, amb quatre dècimes més, fins al 15,4% dels sufragis. I Unidas Podemos i les seves confluències recuperarien el terreny perdut, passant del 9,6% al 10,7%. En canvi, Ciutadans es desplomaria gairebé tres punts, fins al 6,7%, pagant la factura per la moció de censura a Múrcia. Sempre segons la cuina del CIS, que no desgrana els resultats per comunitats autònomes.

Baròmetre CIS Abril 2021 - Vot directe en l'enquesta ( en % sobre cens CA

Pel que fa a les formacions independentistes catalanes, el panorama no s'alteraria gaire. ERC continua sent la primera força al Congrés, amb una intenció de vot del 2,8% (sobre el conjunt de l'Estat), quatre dècimes menys. Junts per Catalunya repetiria l'1,5% de sufragis de l'anterior baròmetre i la CUP perdria dues dècimes, fins al 0,6%. Al País Basc, el PNB obtindria un 1,5% (dues dècimes menys) i EH Bildu un 0,9% (una dècima menys).

Per blocs, els dos socis a La Moncloa sumarien el 42,2% dels sufragis, un 1,3% més que el baròmetre del mes passat. En aquesta suma no s’hi inclouen els socis del govern espanyol de coalició. Aquest cop, el bloc de la triple dreta tornaria a quedar per davant, amb un 42,7% dels sufragis, tres dècimes més que al sondeig de març.

Tots els líders suspenen

Com és habitual ja en les últimes enquestes del CIS, tots els líders polítics suspenen en la seva valoració per part dels enquestats. El més ben posicionat és Pedro Sánchez, amb un 4,5 sobre 10, una dècima més que fa un mes. Pel que fa a la resta de dirigents de partits espanyols, el segueixen Pablo Casado (3,5), Pablo Iglesias (3,3), Inés Arrimadas (3,3) i l’ultra Santiago Abascal (2,7), que torna a ser l’últim d’aquest rànquing particular, mentre la seva formació escala en intenció de vot. Pel que fa a la gestió del president del govern espanyol, fins al 68,3% dels consultats hi té “poca” o “cap confiança”.

Pel que fa als ministres, les úniques que aproven són tres dones: la vicepresidenta Nadia Calviño i la ministra Margarita Robles (5,3) i la nova vicepresidenta Yolanda Díaz (5,2). Els segueixen Carmen Calvo i Pedro Duque, amb un 4,7. Els més mal valorats són Manuel Castells (3,7) Ione Belarra i Irene Montero (3,5).

Curiosament, els votants del PSOE posen millor nota a Yolanda Díaz (6,7) que a Pedro Sánchez (6,4).

Xifres similars de vacunació

Preguntats sobre si estarien disposats a vacunar-se de la Covid-19 quan arribi el seu torn, les xifres d'acceptació es mantenen en nivells similars. Fins al 15% respon que ja ha estat vacunat, un 10% més que el mes anterior. Dels qui no han estat vacunats, fins al 82,8% respon que sí sense matisos i només el 6,2% respon que no. Al percentatge de positius, cal sumar-hi els que ho faran “si té garanties” (1,9%), “segons l’origen de la vacuna” (2,8%), “si hi ha prou informació (0,3%) i “per consell d’autoritats, científics o sanitaris” (0,5%).