Un clàssic de les campanyes electorals a Catalunya és el dinar dels candidats al Círculo Ecuestre. Aquest dimecres era el torn de la candidata del PSC, Meritxell Batet. A diferència d'altres edicions, la d'avui ha estat una cita molt reduïda, on han compartit taula amb Batet el president del Círculo Ecuestre, Antonio Delgado, i 12 persones més, entre les quals el moderador de l'acte, el periodista Leandro Lamor, l'exconseller socialista Jordi Williams i la responsable de comunicació de la candidata. Això sense comptar una convidada inesperada que ha seguit l'acte aposentada tranquil·lament a una de les parets vermelles del saló: una panerola enorme i brillant que descansava rere una pesada cortina aprofitant la fresca del Círculo. El magnífic palauet del carrer Balmes cantonada Diagonal, que acull, segons explica la web de l'entitat, "un selecte grup de persones del món dels negocis i la societat barcelonina", tampoc no s'escapa de les plagues de Barcelona.

La panerola ha estat un testimoni d'excepció de la conversa que han mantingut la dotzena llarga de contertulians que han acompanyat Batet, reunits a porta tancada en una taula allargada d'un dels salons de l'edifici modernista. Havent dinat, s'ha obert l'accés a la premsa, que casualment ha anat a petar just al costat de la panerola, i ha començat el debat, mentre l'animaló continuava impassible a la paret. Estranyament immòbil.

El Govern i la manca d'inversions

Davant els 11 representants del Círculo, en un acte que desenvolupat totalment en castellà, Batet ha tornat a defensar la política duta a terme per Pedro Sánchez a Catalunya. "A Catalunya ho hem passat molt malament els ciutadans i s'ha revertit aquesta situació", ha diagnosticat, reiterant un dels mantres de la seva campanya electoral, és a dir, que Catalunya ara està "infinitament millor" gràcies a la "voluntat i la convicció" de Sánchez que ha fet una "aposta per la convivència". "Per recuperar allò que havíem perdut", en síntesi.

Batet ha recordat també que, tan bon punt va arribar al ministeri de Política Territorial amb el primer govern de Pedro Sánchez, va activar les comissions bilaterals amb la Generalitat, que feia anys que no es reunien, perquè "amb el PP no hi havia diàleg" i, per tant, no hi havia inversions. No només això. "No hi havia inversions perquè no hi havia interès a invertir i al Govern de la Generalitat ja li anava bé que no hi hagués inversions. Així podien anar de víctimes i dir que Espanya no ens estima i no inverteix", ha conclòs.

Catalunya, motor d'Espanya

La candidata ha pronosticat que si guanya Pedro Sánchez, la situació canviarà radicalment pel que fa a les inversions i "Catalunya tornarà a ser el motor d'Espanya". Això no obstant, ha admès els dèficits de finançament autonòmic i ha advertit que és molt important que es pugui renovar per tal d'aconseguir un finançament adequat i suficient per garantir els serveis que depenen de les autonomies. "És una primeríssima urgència, perquè fa anys que arrosseguem endarreriments", ha assegurat, alhora que ha advertit que és imprescindible que el Govern torni al Consell de Política Fiscal i Financera.

Amb relació a Rodalies, ha assegurat que s'ha quintuplicat la inversió i que hi ha un pla que donarà fruit els anys vinents. Ha assegurat que coneix el malestar i la ràbia que provoca el mal funcionament dels trens, perquè té "molts amics que són usuaris de Rodalies quotidianament i ho passen malament".

Tot i ser un acte de format reduït, gairebé íntim, ha costat aconseguir que el públic s'activés per preguntar. Al final, però, i després de fer suar tinta al moderador, han aparegut dues qüestions: la primera, com pensa finançar el govern espanyol l'increment de despesa que representa la pujada de les pensions i l'SMI, i la segona, sobre la preocupació per les okupacions i la incorporació dels joves al mercat de treball per fer "feines bàsiques".