L'Associació per a la Defensa dels Valors de la Transició ha elaborat un manifest que contra l'objectiu del govern de Pedro Sánchez de modificar els delictes de sedició i malversació. Entre els 400 signants es troben cinc exministres del PSOE, concretament, José Luis Corcuera, Cèsar Antonio Molina, Julián García Vargas, Virgili Zapatero i Javier Sáenz Cosculluela. No són els únics socialistes destacats que han signat aquest manifest. També hi ha exdiputats i exdirigents socialistes com Francisco Vázquez o Nicolás Redondo.

L'entitat ha fet públic aquest dilluns els manifesta, en el qual es denuncia no només la reforma proposada pel govern espanyol, sinó la manera en què s'ha procedit. Rebutgen les actuacions de l'Executiu espanyol per, al seu entendre, "obtenir a qualsevol preu el suport parlamentari dels partits separatistes i dels que estan contra la Constitució".  En el text, s'adverteix al govern de Pedro Sánchez que canviar els delictes de sedició i malversació suposarà "un estímul per atemptar contra la Constitució i l'ordenament jurídic democràtic vigent".

Els signants consideren que els canvis en aquests delictes deixen impune la desviació de cabals públics per fer actes contra l'Estat i la integritat territorial, cosa que considera "més lesiu encara que el lucre personal". A més, titllen de "burla" l'argument del govern espanyol que sosté que aquesta és la via per desinflar el conflicte a Catalunya. Segons ha explicat a Efe el president de  l'Associació per a la Defensa dels Valors de la Transició, Emilio Contreras, aquest manifest pretén exhortar els diputats que reflexionin sobre la gravetat d'aquests canvis.

Unidas Podemos es desmarca de la reforma de la malversació

En la recta final de la reforma de la malversació Unidas Podemos es desvincula d'aquesta. Si bé es desmarca de la reforma, tampoc la impedirà, ja que el projecte de llei de revisió del Codi Penal "conté elements tan importants" com la supressió del delicte de sedició o el desbloqueig del Tribunal Constitucional. Des del grup parlamentari de la formació morada han detallat que tenen "dubtes" sobre la futura aplicació de la nova redacció d'aquest tipus penal "per part dels jutges" i, per tant, no forma part d'aquest pacte entre els republicans i els socialistes.

Per la seva banda, el president del grup parlamentari i dirigent dels comuns, Jaume Asens, sí que es va mostrar més partidari d'encarar aquesta revisió d'aquest tipus penal, en recalcar que la música li "sonava bé" i que veia lògic diferenciar entre enriquiment il·lític i altres supòsits, com l'administració deslleial de recursos públics, recorda Europa Press.