El físic polonès Maciej Lewenstein, investigador Icrea a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), va dedicar el premi que li va atorgar la Reial Societat Espanyola de Física aquest dijous als presos polítics catalans i va aprofitar el seu discurs per fer una aferrissada defensa del model d'escola pública a Catalunya. Distingit amb la medalla de la RSEF, Lewenstein no va poder assistir físicament a l'acte però alguns col·legues de professió han fet públic el seu discurs a les xarxes socials.

El científic, que viu a Castelldefels des del 2005, va destacar l'"excel·lent sistema educatiu de Catalunya", on s'eduquen els seus fills i al qual ha dedicat l'import econòmic del reconeixement. Lewenstein defineix l'escola catalana com una "rara excepció" als intents d'influència política i un model on "la formació acadèmica rigorosa ve acompanyada de valors humans: diversitat, esperit crític, tolerància, llibertat, respecte cap als altres, pau i democràcia".

Per acabar, el polonès va dedicar el premi a "aquelles persones -que rebutjant sempre la violència- estan ara a la presó per les seves idees", en referència al vicepresident Oriol Junqueras, el conseller Joaquim Forn i els Jordis. El discurs es tancava amb un "no esteu sols".