Els vocals del Consell General del Poder Judicial han aprovat aquest dimecres per unanimitat el nomenament de Dimitry Berberoff com a vicepresident del Tribunal Suprem; tal com havia proposat la presidenta del tribunal de garanties i també del CGPJ, Isabel Perelló. Malgrat la majoria progressista dins l’òrgan de govern dels jutges espanyols, ha estat avalat un candidat conservador que és actualment vicepresident de l’Associació Professional de la Magistratura (ara abandonarà el càrrec d’aquesta entitat conservadora).
Va ser el bloc conservador qui va fer aquest suggeriment a Perelló; i ara la majoria progressista també ha avalat la candidatura assumint que la presidència ja és de la corda majoritària. Cal tenir en compte que, conforme a la Llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ), el vicepresident ho és només del Suprem, però li correspon exercir en funcions la presidència de totes dues institucions (TS i CGPJ) en els casos legalment previstos de cessament anticipat del seu titular i fins al nomenament d'un nou president.
El currículum de Dimitry Berberoff
Berberoff va ser lletrat del Tribunal de Justícia de la Unió Europea entre els anys 2007 i 2010, i membre de la Xarxa d’Experts en Dret de la Unió Europea, així com autor de nombroses publicacions sobre aquesta qüestió. Actualment, és magistrat de la Sala Tercera del Tribunal Suprem. Ostenta aquest càrrec des del 2018. L’òrgan de govern dels jutges espanyols també informa que Berberoff “posseeix un profund coneixement del funcionament de l’alt tribunal, ja que va ser director del seu gabinet tècnic entre 2014 i 2018, i des del 2019 és membre electe de la seva sala de govern”.
Nascut l’any 1969, es va llicenciar en Dret a la Universitat de Saragossa el 1992. Va ingressar a la Carrera Judicial el 1996. Va servir als Jutjats de Primera Instància i Instrucció número 1 de Villena i número 3 de Xàtiva. I després de ser nomenat magistrat especialista de l'ordre jurisdiccional contenciós-administratiu el 1999, es va incorporar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on va estar adscrit successivament a les Seccions Segona, Quarta i Primera i va ser membre de la Secció de Cassació de la Sala contenciosa administrativa.
L’any 2014 va ser nomenat director del Gabinet Tècnic del Tribunal Suprem, càrrec que va exercir fins al seu nomenament com a magistrat de l'alt tribunal quatre anys després. Lletrat del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (2007-2010), va ser membre de la Xarxa d'Experts en Dret de la Unió Europea (REDUE) i enllaç de la Xarxa Judicial europea al Tribunal Suprem. És membre de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació d'Espanya i compta amb experiència docent com a professor associat de la Universitat Internacional de Catalunya.
Aprovat l’organigrama
Els vocals han pactat també per unanimitat les cinc comissions legals (Permanent, Disciplinària, Qualificació, Igualtat i Assumptes Econòmics) i vuit comissions reglamentàries (Estudis i Informes, Escola Judicial, Relacions Internacionals, Modernització i Informàtica, Intel·ligència Artificial, Estadística, Mixta i per a la reforma del sistema d'elecció dels vocals judicials). En tots els casos s'ha buscat que tots dos blocs tinguin la seva quota de poder, per la qual cosa com a regla general s'ha decidit que, si la presidència d'una comissió recau en un vocal d'un sector, la majoria estigui conformada per vocals de l'altre bloc. No obstant això, cal tenir en compte que es tracta d'un disseny vàlid únicament per a la primera etapa del nou CGPJ, ja que la previsió és que les comissions es vagin renovant.