Les formacions independentistes (JxCat, ERC i CUP) repetirien majoria absoluta si hi hagués eleccions al Parlament de Catalunya. Obtindrien entre 70 i 75 diputats, per sobre dels 68 necessaris per a la majoria absoluta. Tot i això, Ciutadans, amb Inés Arrimadas, tornaria a ser primera força, si bé, amb els de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras ben a prop i empatades entre elles.

Segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el fort l'impuls de l'independentisme seria gràcies a la pujada de la CUP, que passaria de quatre escons a onze, el millor resultat de la seva història. Per contra Junts per Catalunya i ERC retrocedirien lleugerament, fins a unes forquilles de 30-32 i 29-32 diputats, respectivament. Entre les dues formacions, en tot cas, es manté l'empat tècnic: mentre la llista de Puigdemont tornaria a superar la de Junqueras en nombre d'escons, els republicans s'impsoarien en vot estimat, amb un 20,5%, mentre JxCat assoliria un 19,8.

Pel que fa al flanc unionista, Ciutadans perdria força i es quedaria amb 33 o 34 diputats, quan als comicis del 21-D va obtenir 36 escons. Malgrat això, Arrimadas tornaria a guanyar tant en vots com en escons. Els pitjors auguris són per al PSC i el PP: els socialistes es quedaria amb 13-15 diputats, el que seria el pitjor resultat de la formació d'Iceta en unes eleccions catalanes. El PP podria baixar un escó més, fins que es quedés amb tres.

El CEO s'ha fet a partir d'una enquesta a 1.500 catalans, elaborada entre el 7 i el 27 d'abril, coincidint amb les negociacions per a la investidura entre JxCat, ERC i la CUP.

Per què puja tant la CUP?

Els cupaires experimenten el canvi en positiu més rellevant respecte el 21-D: pràcticament tripliquen els seus resultats i passen de quatre a onze escons. D'on ve aquest resultat? De la pèrdua de vots de JxCat i ERC: un 7,1% dels votants de Puigdemont i un 6,2% de Junqueras votarien ara la llista cupaire. D'altra banda, un 3% dels votants dels comuns ara optaria pels de Carles Riera.

La CUP és, d'altra banda, el partit que més manté els seus suports del 21-D: un 81,6% dels seus electorals els tornarien a votar, mentre que la fidelitat de vot de JxCat i ERC és menor: d'un 69,3% i un 79,4%, respectivament.