El passat dimarts 25 de juliol la justícia va informar Dani Gallardo que tenia 10 dies per entrar a presó de forma voluntària després de ser condemnat a 4 anys per participar en les protestes contra la sentència de l'1-O a Madrid. Aquest dilluns, com a acte de resposta a aquesta ordenança, centenars de persones s'han concentrat a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al passeig Lluís Companys de Barcelona. Entre els assistents, polítics independentistes de primera línia i activistes independentistes que han volgut alçar la veu contra aquesta sentència. Entre els convocants hi havia Via Independència, l’ANC, Col·lectiu Ara, Òmnium o Desobediència Civil, que han fet parlaments. A la convocatòria hi han assistit polítics com ara la presidenta de Junts, Laura Borràs, la cap de llista de la CUP al Parlament, Dolors Sabater o Lluís Llach.

En els discursos que s'han fet durant l'acte, els portaveus han destacat "el sentiment d'oblit" en què es troba Gallardo per part de la societat i la classe política després de ser condemnat. Es remarca que se l'ha criticat per "no haver fet res" i s'insisteix en la necessitat de no deixar "cap represaliat sol".  A més a més, han expressat les demandes d'absolució i la determinació de no fer "ni un pas enrere". Gallardo és la primera persona que entrarà a presó per l'1-O després dels presos polítics.

El cas Dani Gallardo

El passat dimarts 25 de juliol el jutge que instrueix el cas de Dani Gallardo va establir un termini de deu dies perquè l'activista es presenti voluntàriament a la presó per complir la condemna de quatre anys imposada pel Tribunal Suprem. La sentència es va dictar en relació amb la seva participació en les manifestacions a Madrid el 2019, que protestaven contra la sentència contra els líders independentistes. El grup de suport a l'activista va emetre la setmana passada un comunicat en què s'expressa la seva solidaritat amb Gallardo i recordava que, malgrat que el Tribunal Suprem va estimar parcialment el seu recurs de cassació, reduint la condemna inicial, això no li evita ingressar en un centre penitenciari. Els companys de Gallardo van afirmar que la seva determinació "és ferma" i que no renunciaran davant de l'"estat feixista espanyol". Asseguren que continuaran lluitant "des d'on sigui que els porti el camí de la repressió".

Gallardo ja va passar un any en presó preventiva abans que el Tribunal Suprem el condemnés a 4 anys de presó. La sentència es basa en la seva participació en delictes de desordres públics i atemptats contra agents de l'autoritat durant les manifestacions del 2019 contra la sentència de l'1-O a Madrid. Tot i això, el col·lectiu Assemblea de Represaliades i Activistes ha assenyalat que aquest cas no és una excepció, i que encara hi ha 4.500 persones que s'enfronten a represàlies per haver pres part en accions en favor de la independència.