Espanya ha demanat a l’ONU la recusació de dos dels cinc membres que integren el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària després que el grup demanés la llibertat d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.  

En una roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu Isabel Celaá ha explicat que l'estat espanyol ha demanat "la revisió dels membres del grup de l'ONU perquè pensen "que hi ha imprecisions i conflicte d'interessos". 

Aquest conflicte existiria, segons ha argumentat Celaá, per la relació estreta d'aquests experts i l'advocat Ben Emmerson, "que clarament s'ha mostrat a favor dels independentistes" en la defensa dels presos davant l'ONU, ha especificat Celaá. Emmerson va ser relator especial del 2012 al 2017 de les Nacions Unides per als drets humans i la lluita contra el terrorisme.

Segons una carta que ha llegit Celaá a la roda de premsa en nom de l'ambaixador d'Espanya davant l'ONU a Ginebra, Cristóbal González-Aller, Emmerson va formar part d'altres òrgans similars de drets humans de l'ONU i hauria treballat amb tots dos en almenys dues causes. "Demanarem la inhibició d'algun dels membres del grup perquè hi ha constància que existeix una relació directa entre dos dels seus membres amb l'advocat britànic", ha assenyalat.

Segons al·lega el cos diplomàtic espanyol, s’han vulnerat aspectes “processals” en la redacció de l’informe i hi ha “incompatibilitats”. Els dos membres que pretenen que s’apartin del grup de treball de l’ONU són el president-relator, el mexicà José Guevara Bermúdez, i el coreà Seong-Phil Hong, tots dos membres des del 2014.

El grup de treball va qualificar aquesta setmana d'"arbitrària" la privació de llibertat de Junqueras, Sànchez i Cuixart, cosa que va portar l'advocat Emmerson a sol·licitar dimecres públicament a Espanya que excarcerés els seus clients.

La inhabilitació que demana Espanya només concerneix a l'informe específic sobre els líders independentistes.

La Moncloa qualifica de "despropòsit" la carta de Torra

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, ha qualificat de "despropòsit" la carta que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat al president espanyol, Pedro Sánchez, on li demana que emprengui les "accions necessàries" per alliberar els presos independentistes.

Celaá acusa Torra de "desconèixer absolutament" el repartiments de poders en "una democràcia consolidada" i remarca que el poder judicial és qui ha de decidir sobre aquesta qüestió "i no l'executiu".

La portaveu ha explicat els motius pels quals han demanat la recusació de dos dels cinc membres que integren el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària i ha criticat l'informe que demana alliberar Junqueras, Sànchez i Cuixart.

"El govern vol deixar clar que dona suport als procediments especials de l'ONU de manera lleial i crítica", ha manifestat, però creu que s'han de "reforçar" els mecanismes perquè siguin més "transparents" i no es puguin "intoxicar".