La portaveu del PP al Congrés, Cayetana Álvarez de Toledo, considera que, encara que "quan ETA matava era un moment terrible des del punt de vista humà", tanmateix "el moment polític actual és més difícil" perquè "abans estàvem junts PP i PSOE al mateix bloc".

En una entrevista publicada pel diari El Correo, recollida per Europa Press, la portaveu del PP adverteix que "a Madrid no es té consciència de la profunditat i gravetat del moviment separatista basc" i veuen el lehendakari, Iñigo Urkullu, com "un home moderat" i al PNB com "un partit seriós i d'Estat", malgrat que no ho són.

Álvarez de Toledo, que no es "fia" del PNB, critica que, "quan des de Madrid s'hiperlegitima el nacionalisme basc, s'abandona als constitucionalistes bascos", un bloc de què el PSE s'ha "autoexclòs" per passar-se "a l'altre costat". Al seu entendre, és "dramàtica" la "traïció" dels socialistes "a la seva pròpia història i al gran pacte constitucional".

"Quan ETA matava era un moment terrible des del punt de vista humà. Era un desafiament brutal. Però el moment polític actual és més difícil. Insisteixo, el moment polític, però ho és precisament per això. Perquè abans estàvem junts PP i PSOE al mateix bloc. Però han sortit i això ens debilita", lamenta.

Preguntada per les crítiques del PSE al PNB pel projecte de reforma de l'Estatut basc, la portaveu del PP assegura que no té "cap motiu" per fiar-se del pugui fer el PSOE. "Els socialistes hauran de retratar-se. I veurem si combaten clarament el suposat dret d'autodeterminació", afegeix.

En aquesta línia, censura que el líder del PSOE Pedro Sánchez "defensa el que ell anomena la plurinacionalitat" i que, segons el parer d'Álvarez de Toledo, suposa "la derrota de la nació espanyola nascuda el 78". La portaveu popular acusa Sánchez d'estar disposat "a tot per tal de seguir a La Moncloa", de manera que, segons denúncia, s'està "forjant un govern de sedició".

Per la seva part, defensa un govern de "concentració constitucionalista". "I dic entrar al govern, no abstenció per deixar governar a Sánchez amb ERC," precisa. En qualsevol cas, subratlla que el líder socialista s'ha convertit en "un obstacle insalvable". "Hi ha opcions que sigui part d'aquesta equació que salvi l'ordre constitucional? He de fer un exercici enorme de voluntarisme", agrega.

PP basc

Finalment, preguntada per les discrepàncies que ha mantingut amb dirigents del PP basc, recorda que aquest mateix divendres van participar en un acte conjunt el Dia de la Constitució i, després d'assenyalar que "l'enrenou sempre és lamentable", precisa que ella va fer "una reflexió sobre la necessitat de construir i convertir al PP basc en una alternativa nítida al PNB als seus plans d'hegemonia i ruptura, i estem treballant en aquest objectiu per aconseguir-ho".

"Estem en una sintonia clara sobre el que cal fer: ser alternativa nítida i clara al PNB i ser l'altaveu a la resta d'Espanya del que està passant aquí", assegura Álvarez de Toledo, que afirma que Gènova "per descomptat" dona suport al líder del PP basc, Alfonso Alonso.