Stratfor, una empresa privada nord-americana especialitzada en serveis d'intel·ligència i espionatge, situa el procés independentista català com un dels deu afers geopolítics del 2017 en el seu resum anual. Mal anomenada "la CIA a l'ombra", Stratfor es dedica a l'assessorament a d'altres empreses privades i organismes governamentals de tot el món. Dels resultats del 21-D conclou que "la tensió entre Espanya i Catalunya no s'acabarà aviat".

El conflicte català és el que fa set d'una llista de deu, entre els que hi figuren les dificultats del president dels EUA, Donald Trump, per aplicar el seu programa polític (el primer); l'escalada armamentista nuclear de Corea del Nord (segon) o l'avenç dels populismes en els principals estats d'Amèrica Llatina (tercero).

L'independentisme català es tracta juntament amb el del Kurdistán. Ambdós països, explica Stratfor, van celebrar referèndums d'independència i els dos "van sortir per la culata", Els líders independentistes de Catalunya "enfronten batalles legals i a la difícil tasca de guanyar suport internacional per la seva causa. Als separatistes catalans els va anar força bé a les últimes eleccions, cosa que suggereix que les friccions entre Catalunya i Espanya no s'acabaran en breu", diu l'agència.

Adéu a l'unilateralisme

"Si els independentistes aconsegueixen formar govern, estaran menys inclinats a fer moviments unilaterals cap a la secessió que en la legislatura anterior", afegeix en un informe apart.

Stratfor detalla tres arguments per a raonar la seva anàlisi. En primer lloc, l'intent fallit d'independència d'octubre "va mostrar que els secessionistes no tenien recursos institucionals ni polítics per construir un país independent". En segon, "gran part de l'establishment econòmic s'oposa a la independència", conclusió que dedueix del trasllat de seus socials d'empreses fora de Catalunya. En tercer lloc, "la Unió Europea ha mostrat poca simpatia per la causa catalana, malgrat les promeses del camp independentista".

Els analistes de Stratfor pronostiquen que, en l'actual situació, en què els secessionistes ocupen la majoria del Parlament, però amb menys del 50% del vot, "no hi ha dubte que estaran menys disposats a enfrontar-se a Madrid" i, "tot i que no deixaran de voler la independència, probablement s'abstinguin de qualsevol moviment que dugui més detencions de càrrecs polítics o una major intervenció de Madrid, almenys inicialment".

Reforma constitucional improbable

Tampoc no és gaire optimista per al cas que els partits independentistes obtenen més del 50% del vot. "Probablement la seva primera estratègia seria seure amb Madrid a la taula de negociacions. Però el govern espanyol probablement es negui a autoritzar qualsevol referèndum vinculant, obrint la porta a futurs conflictes".

Els partits unionistes no ho tenen gaire pla, segons l'informe de Stratfor, perquè "tenen poc en comú".

Malgrat que "diversos polítics i analistes" han suggerit una reforma progressiva de la constitució espanyola, "Rajoy, que lidera un govern minoritari, ha expressat el seu escepticisme. L'oposició [a Rajoy], per la seva banda, té idees contradictòries sobre quines reformes cal introduir. Per això, el clima polític actual fa poc probable la reforma constitucional", conclou.