La mirada posada en el 2030. Catalunya ha rebut les autoritats de Sarajevo per abordar els Jocs d'hivern. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit aquest dimarts al matí amb el primer ministre del Cantó de Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina), Edin Forto. Més tard, ambdós governs s'han reunit per explorar vies de col·laboració per a l'eventual candidatura olímpica. La qüestió és que existeix la possibilitat que la capital bosniana aculli algunes de les competicions, ja que té infraestructures dels Jocs Olímpics del 1984 de les quals Catalunya no disposa, com les de salts i les de trineu (luge, bobsleigh i skeleton). 

Per part del Govern, han assistit a la trobada la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; el conseller de Salut, Josep Maria Argimon; el secretari general de Cultura, Jordi Foz; i el delegat del Govern al sud-est d'Europa, Eric Hauck. Per part de la delegació de Sarajevo, el mateix primer ministre, Edin Forto; el ministre de Cultura i Esports, Samir Avdic; i el ministre de Salut, Haris Vranic. Els dos executius han explorat "vies de col·laboració" en relació amb el projecte de candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern del 2030. I és que en l'acord tècnic que subscriuen el Comitè Olímpic Espanyol, el govern central i Catalunya es contempla que disciplines com a salts d'esquí, combinada nòrdica, bobsleigh, skeleton i luge puguin celebrar-se fora d'Espanya, en un lloc encara per determinar, si bé Sarajevo sempre ha estat una de les opcions amb més força.

Altres temes a tractar

La reunió també ha servit per "potenciar l'agermanament del 1992 entre Barcelona i Sarajevo". "Els lligams de Catalunya amb Sarajevo són històrics i ara, 30 anys després, s'obren noves possibilitats de cooperació entre els dos", diu el Govern en un comunicat. Així mateix, Argimon ha compartit les experiències sobre els sistemes de salut de Sarajevo i Catalunya. Finalment, en matèria d'Acció Exterior s'ha tractat el pla de treball de cooperació entre Catalunya i el Cantó de Sarajevo 2022-2024.

Just fa vint dies, la ciutat de Sarajevo va retre homenatge al fotoperiodista català Jordi Pujol Puente, mort el 17 de maig del 1992 mentre cobria el setge de la capital de Bòsnia i Hercegovina per al diari Avui i col·laborava amb l'agència Associated Press (AP). Les seves fotografies van donar un testimoni únic dels primers dies del que és el setge més llarg contra una gran ciutat en la història moderna, amb més d'11.000 víctimes mortals. Pujol Puente va ser el primer periodista estranger en perdre la vida a Sarajevo durant la guerra de Bòsnia, víctima d'una de les 500.000 bombes disparades contra la ciutat. Just tenia 25 anys.