El procés català podria actuar com un factor de renovació a Europa. Així ho defensa aquest dilluns un article publicat al diari britànic The Guardian, que assegura que "Puigdemont podria emergir com a líder estàndard per a la renovació radical europea" si aconsegueix "retratar amb èxit la crisi (catalana) com una lluita contra l'autoritarisme repressiu de l'elit i l'establishment de dretes". 

El rotatiu assegura que "la batalla per Catalunya" té un important "aspecte ideològic". En aquest sentit, argumenta que la coalició de govern de Puigdemont té una "forta predilecció per l'esquerra" i està influït pels anticapitalistes de la CUP, per tant, considera si el president juga bé la carta del relat a l'exterior, el podria convertir en el "líder" de una "renovació radical europea". 

Tot i recordar que Puigdemont no compta amb la simpatia de la cancellera Alemanya, Angela Merkel, el president francès, Emmanuel Macron, o els caps de les institucions europees; el diari assegura que sí que podria comptar amb "una recepció més positiva" en algunes parts d'Europa. Aquestes, doncs, serien les que també tenen forces nacionalistes o regionalistes. És el cas del País Basc, Còrsega, la regió italiana de Llombardia o Flandes.  

L'article recorda també que el president va ser periodista i que, per tant, sap com "cridar l'atenció amb una bona història". En aquest sentit, The Guardian assegura que "la narrativa evolutiva de Puigdemont retrata la crisi com una lluita per mantenir els principis universals" i apel·la constantment a Europa, com va fer dissabte passat on va pronunciar una part del missatge institucional en anglès i dirigint-se directament, no als mandataris europeus, sinó als ciutadans d'Europa.