Només 53 dels 479 compromissaris que representaran els militants a la quarta assemblea general de C’s seran catalans, mentre que a la darrera assemblea, celebrada l’any 2011, el 90% dels compromissaris provenien de Catalunya.

El canvi d’equilibris s’explica pel creixement del partit que ara té representació a totes les comunitats autònomes però no és un tema menor perquè també té conseqüències en la línia ideològica del partit. De fet, tal com han confirmat fonts de la direcció del partit taronja, la resistència a renunciar simbòlicament al llegat socialdemòcrata del partit es dóna estrictament a Catalunya. De fet, són els militants catalans els únics que han presentat una esmena a la proposta que ha llançat la direcció i que proposa suprimir l'essència socialdemòcrata de l'ideari del partit.

600 compromissaris

Els gairebé 31.000 militants de C’s arreu de l’Estat estaran representats per 600 compromissaris que debatran i votaran les esmenes presentades a les tres ponències que han de marcar el full de ruta del partit per als propers anys: Estatuts, Valors i Estratègia Política.

479 compromissaris són escollits de forma directa pels militants i la resta són els membres del comitè executiu sortint i l’entrant més els membres del consell general.

Per comunitats autònomes, Madrid és la comunitat que aporta més compromissaris, 62, que representen els 6.305 militants. El segueixen Andalusia i el País Valencià i Catalunya, amb 3.577 militants i 53 compromissaris, és el quart territori amb més representació; una situació ben diferent del 2011.

900 esmenes

Els compromissaris hauran de debatre i votar una selecció de les 900 esmenes que ja han registrat les 700 agrupacions del partit arreu de l’Estat. Són 25 per cada ponència i cinc extres també per ponència que triarà la militància de les descartades prèviament.

Fonts de la direcció ja han confirmat que l’esmena que defensa que el partit se segueixi definint com a socialdemòcrata hi és i també confirmen que es tracta d’una esmena que defensen les agrupacions catalanes. Per això mateix, la pèrdua de pes de l’agrupació catalana tindrà conseqüències evidents i és que, probablement, no tindran prou força per poder salvar aquest punt.

L’esmena contra el gir liberal del partit, manté el text del 2007 que argumenta que C's "es nodreix del liberalisme progressista i el socialisme democràtic". A més, reclamen que el partit ocupi un espai de "centralitat" política, tingui un ferm compromís en favor dels "drets i proteccions socials" i aposti per l'"economia social de mercat".