El consell del Departament dels Pirineus Orientals, pertanyent a la Catalunya Nord, ha demanat al president francès i copríncep d'Andorra, Emmanuel Macron, que es posicioni en la prohibició de l'avortament al Principat i que "influeixi en el govern d'Andorra" per a la seva despenalització. Segons informa el Diari d'Andorra ho va fer aquest dijous, després que la majoria de forces d'esquerres al govern aprovessin una "moció de suport a totes les dones andorranes que fan campanya pel dret a l’avortament al Principat". A més, en aquesta moció també es mostra el suport cap a la presidenta de Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés, "portaveu de totes les dones andorranes que no poden avortar al seu país". Els dos representants de l'extrema dreta al Consell, Louis Aliot, alcalde de Perpinyà, i Carla Muti, tots dos de Reagrupament Nacional, es van abstenir en la votació. 

Avortament il·legal a Andorra

L'avortament a Andorra és il·legal en qualsevol supòsit i està castigat amb penes de presó. El Principat s'ha convertit en una excepcionalitat en el marc d'Europa, juntament amb la minúscula ciutat Estat del Vaticà, on també està prohibit la interrupció de l'embaràs. En el marc de la Unió Europea només està prohibit a Malta. 

A Andorra, l'avortament està explícitament prohibit en tots els supòsits, inclosos els casos de violació, de malformació del fetus i de risc per a la salut de la mare. La Constitució del 1993 reconeix el dret en la vida i “la protegeix plenament en les seves diferents fases”. El Codi Penal, aprovat el 2005, reconeix l'avortament dins dels “delictes contra la vida humana prenatal” i distingeix tres casos: el no consentit, el consentit i l'imprudent. Pel primer cas, es preveuen penes de presó de 4 a 10 anys. A més, la temptativa dels fets també és considerada com a delicte. En el cas de les interrupcions de l'embaràs consentides, el text és contundent i diu que qui produeixi l'avortament d'una dona amb el seu consentiment "ha de ser castigat amb pena de presó de tres mesos a tres anys i inhabilitació per exercir qualsevol professió sanitària per un període fins a cinc anys". La llei no contempla excepcions, però segons el principi de necessitat és permès avortar per salvar la vida de l'embarassada. 

"Avançar en el dret de les dones"

Xavier Espot va ser investit el passat mes de maig com a cap de govern d'Andorra amb els vots favorables dels setze consellers de Demòcrates (DA), partit que va guanyar les eleccions del 2 d'abril per majoria absoluta. També va obtenir el suport del representant d'Acció, una escissió de Liberals d'Andorra (L'A) que compta amb un conseller a través d'una coalició amb DA a Escaldes-Engordany. Respecte a l'avortament, el nou cap de govern va remarcar que es vol treballar per mantenir l'estructura institucional del coprincipat, tot avançant en els drets de les dones. En aquest sentit, va afirmar que la voluntat és poder-les "eximir" de responsabilitat quan interrompin el seu embaràs dins uns supòsits i uns terminis.

Per la seva banda, el líder de Concòrdia va defensar el poder de decisió de les dones i va indicar que "el primer pas a dur a terme de forma àgil és procedir a la despenalització de la pràctica, examinant posteriorment la legalització". Escalé aposta per poder compatibilitzar l'estructura del coprincipat amb l'avortament.