Carola Miró, la dona del president Torra, ha mort aquest dissabte al vespre a Girona a l'edat dels 58 años després de 9 anys de lluita contra un càncer. El febrer del 2020, Miró va ser operada d'un tumor cancerós i, aquest dissabte, ha traspassat a l'Hospital Santa Caterina de Salt. Nascuda el 1965 i amb 3 fills, la dona de Quim Torra va estudiar magisteri i era mestra a l'Escola Thau de Barcelona. En un comunicat de l'oficina del president Torra, s'hi destaca "la seva bondat, entrega als altres, generositat, lluita i un amor incondicional per la família, els amics, els alumnes i la pàtria". També mostra el seu agraïment per al personal mèdic i sanitari que ha atès Miró al llarg d'aquests anys.

El president Torra també ha volgut enviar un missatge de "força i coratge" a tots els malalts que estan lluitant contra el càncer. El comiat es farà en la més estricta intimitat familiar i sense servei de protocol, segons remarca l'oficina de Torra, ja que Miró "sempre va ser una persona molt discreta".

Catalunya es bolca amb el president i el seu entorn

Tot i això, Catalunya s'ha bolcat amb el president Torra després de conèixer la notícia. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha enviat un missatge d'escalf al president Torra i la seva família. A través d'X, descriu Miró com una persona "propera, ferma i molt compromesa amb les persones i el país". Per la seva banda, el president de la Generalitat i exvicepresident amb Torra, Pere Aragonès, ha enviat un missatge de condol al president i "una abraçada molt forta a tota la família". També el president a l'exili i candidat de Junts aquest 12-M, Carles Puigdemont, que s'ha mostrat "commogut i trist" per la mort de Carola Miró. "Més que mai, al costat del president", ha dit Puigdemont enviant un missatge a Quim Torra. Una línia que ha seguit el president d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras: "El meu sincer condol i tot el meu escalf al president Torra i a tota la seva família i amistats en aquests moments de patiment". 

Des del món de Junts també han adreçat missatges en aquest sentit. La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha enviat un missatge de condol al president, mentre el número 3 de la candidatura de Puigdemont, Josep Rull, ha lamentat la notícia, que ha definit de "terrible". També els candidats de Lleida, Tarragona i Girona per a les eleccions del 12-M, Jeannine Abella, Mònica Sales i Salvador Vergés, han enviat un missatge de suport al president Torra: "Rebeu el nostre escalf". En la mateixa línia s'ha mostrat Agustí Colomines, Joan Canadell, Gemma Geis, o els exconsellers del seu Govern, com Ramon Tremosa o Meritxell Budó.  L'eurodiputat de Junts Toni Comín també ha adreçat un missatge de suport a Quim Torra: "quanta desolació per aquesta mort tan prematura, tan injusta, d’una dona plena de totes aquelles coses que donen sentit a la vida".

Membres de l'actual executiu de Pere Aragonès, com la vicepresidenta, Laura Vilagrà; el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano; o el conseller de Salut, Manel Balcells, han adreçat missatges de condol al president Torra. També l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha enviat un missatge en aquest sentit. 

També la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, ha volgut enviar un missatge de suport a Torra, així com alcaldes de municipis com Igualada, Girona, Mollerussa, Marc Castells, Lluc Salellas i Marc Solsona. Entitats com Plataforma per la Llengua, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) o la comunitat Jueva a Barcelona han enviat una "abraçada" al president Torra, juntament amb la dirigent d'ERC, Raquel Sans, o el regidor de Junts a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí.  

 

Captura de pantalla 2024 05 05 095426