El debat de primàries al PSOE transcorria dins dels marges d'allò políticament correcte enmig d'un clima de tensió silenciosa, fins que l'exsecretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assenyalat un seguit de contradiccions de la presidenta Andalusa, Susana Díaz, entorn del seu discurs sobre Catalunya. Díaz ha explotat amb un "no menteixis, carinyo", i llavors s'ha obert la veda dels retrets entre els dos arxienemics, pel que fa al model territorial i la plurinacionalitat. El madrileny s'ha erigit com el defensor de la "nació de nacions" sense dret a decidir, i l'andalusa, com a defensora del federalisme i la "igualtat" territorial. 

Sánchez ha arribat carregat de papers, gràfics i dades que ha desplegat com una cavalleria harmònica per fissurar el discurs sobre la unitat d'Espanya de la seva contrincant. L'exlíder de Ferraz ha recordat que Díaz va donar suport a l'Estatut tombat de Catalunya; més tard va afirmar fa uns anys que la sobirania era "indivisible" però es podria negociar el terme "nació" i finalment hauria aprovat un informe de la fundació Alfonso Perales, on es parlava d'Espanya com una "nació de nacions" i s'advocava per la plurinacionalitat. "Podria dir tot això, però no ho faré", s'ha vantat, arrencant el riure dels periodistes 

L'andalusa es removia al faristol i ha denunciat les "mentides" del madrileny, acusant-lo d'oportunisme. "A tots ens agrada guanyar, però no podem dir a la gent tot allò que vol sentir. No podem tenir 19 discursos, un per a cada comunitat", ha assegurat, després d'afirmar que no seria cert el que havia exposat Sánchez. Díaz ha insistit que ningú dubtava que ella no s'havia mogut de la declaració de Granada del PSOE, que advoca pel model federal. Això li ha permès denunciar el discurs del madrileny sobre que caldria reformar la Constitució per incloure la plurinacionalitat​. "Ha estat molt imaginatiu parlar de nació de nacions culturals, no li ho havia sentit a ningú", ha reblat.

Sánchez s'ha tret llavors l'as de la màniga i li ha dit que el mateix expresident Felipe González –símbol de la candidatura de Díaz, emblema del socialisme espanyol i la vella guàrdia– també parlava fa més de tres dècades de "nació de nacions", cosa que ell secundava per a Espanya. Per aquest motiu, ha disparat contra l'andalusa i els comentaris polèmics de fa uns mesos, quan va dir que els estalvis dels andalusos "no podrien anar cap als catalans". Susana ha intentat esmorteir el cop, i s'ha tornat sobre que el socialisme no era "nacionalista, sinó internacionalista".

Davant d'un debat polaritzat que pivotava sobre el terme "nació", Patxi López ha intentat dissuadir l'enfrontament. "Aquest és el debat? El poder no emana d'un únic punt, estem aquí per discutir el projecte del PSOE", ha irromput. 

L'abstenció i els "cops de volant"

Com explicava El Nacional, Sánchez ha fet seu el discurs de l'enderrocat, i Díaz ha atiat les contradiccions de l'exsecretari general al llarg de les negociacions d'investidura i més tard. 

El madrileny ha insistit que si ell era escollit el dia 21 de maig promouria la marxa del president espanyol, Mariano Rajoy, perquè era una "poma podrida". Ha intentat associar en tot moment l'abstenció de la gestora amb Díaz i els fils que podria haver mogut al respecte. Aquí ha exhibit una gràfica on es mostra que la seva rival és la preferida dels votants del Partit Popular, i ell, el candidat que podria oferir uns resultats electorals més alts –segons una enquesta del diari El Mundo publicada aquest diumenge–.

L'andalusa s'ha tornat que el PSOE hauria perdut la identitat amb els seus "cops de volant", després de pactar primer amb Ciutadans per a una investidura fallida, i més tard, assegurant que podria fer-ho aquest cop amb Pablo Iglesias. "Què vols fer amb Podemos, Pedro?", ha demanat per assenyalar que Sánchez s'havia distanciat ara de voler pactar amb les "forces d'esquerra" –com il·lustra en el seu programa–. Ella s'ha reivindicat com un partit "guanyador", tot i que "molt malaltet", però que no tenia previst d'actuar com a crossa del PP, ni de Podemos.

El foc creuat s'ha encès novament, després que la presidenta d'Andalusia afirmés que el "problema" de Pedro no era ella, sinó ell mateix, ja que inclús els expresidents González i Jose Luis Rodríguez Zapatero haurien deixat d'estar al seu costat. L'exsecretari general reia, a mesura que ho sentia, i li ha respost que el PSOE era ara un partit de notables –on "quatre prenen les decisions"– i calia "retornar-lo" a la militància. Finalment, ha repetit que Díaz no havia presentat el seu programa –ho farà dimarts–, i l'ha instat a fer-ho abans de la votació de primàries –aixecant novament els riures de la sala–. 

I López?

L'exlehendakari basc ha intentat fer-se un lloc enmig de la confrontació entre els altres dos. En determinats punts s'ha posicionat al costat de Susana per atacar Pedro, sobretot pel que fa a les múltiples referències a l'abstenció que el madrileny ha fet. "No ens hem de derrotar entre nosaltres, sinó a la dreta", ha exposat. López ha instat a mirar al futur i no apropar-se a "l'esquerra artificial" –en al·lusió a Podemos– sinó que ha advocat per començar a dur a terme accions per canviar a través del BOE les polítiques de Rajoy, a través d'una "esquerra necessària". No s'ha estat, però, de marxar demanant un nou debat, en els propers dies.