Xavier Domènech ha fet una valoració dels resultats electorals a la seu electoral de Catalunya en Comú Podem, a la Universitat Pompeu Fabra. Ha reconegut que els resultats de la seva formació no han estat els esperats, i ha apuntat que esperaven més. Ha afirmat també, amb autocrítica, que lamentava que en un país socialment d'esquerres, la majoria al Parlament recaigués en formacions de dretes: "Alguna cosa hem fet malament", ha advertit, referint-se a tots els grups d'esquerres.

Advertència a Rajoy

Després d'aquestes reflexions prèvies, Domènech ha deixat ben clar que Catalunya en Comú Podem s'oposa a l'aplicació de l'article 155 i a la política repressiva envers Catalunya del Partit Popular. "Aquests resultats haurien de fer reflexionar els que han impulsat el 155. Haurien de fer reflexionar el Partit Popular", ha assegurat. També ha volgut deixar clar la seva posició: "El nostre vot al Parlament ha de servir per deixar enrere l'etapa del 155".

Desbloquejar la situació

Domènech ha apuntat que els mals resultats dels comuns s'han degut a la polarització. I ha afirmat que a partir d'ara cal obrir una "nova etapa". Ha afirmat que el projecte de la seva formació continua essent vàlid i fins i tot ha assegurat que està convençut que en el futur seran els comuns els que permetin "desbloquejar la situació que estem vivint".

Desengany

La frustració s'ha respirat a l'ambient, al local electoral de Catalunya en Comú Podem, al Campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, a partir del moment en què les enquestes a peu d’urna els han atribuït entre 7 i 8 escons. Catalunya Sí que es Pot havia aconseguit 11 escons el 2015, amb 367.613 vots i un 8,94% dels vots (i el 2012 Iniciativa per Catalunya / Els Verds havia arribat a tenir 13 diputats, amb un 9,89% dels vots). Les primeres enquestes a peu d’urna ja deixaven intuir un dur cop per a Catalunya en Comú Podem. De fet, la presència de militants a la UPF ha estat molt modesta i poc entusiasta.

Crida a reconèixer els resultats

La primera representant del partit que ha comparegut davant la premsa, Elisenda Alamany, ha considerat molt positiva la "participació històrica" d'aquestes eleccions "excepcionals en què la ciutadania ha reaccionat de forma excepcional". I davant la situació que perfilaven les primeres enquestes, ha demanat que les institucions "estiguin a l'altura de la situació i els partits polítics en prenguin nota".

Per sota de les enquestes

Uns mesos abans de les eleccions, els sondejos van arribar a pronosticar fins a 13 escons per als comuns (tot i que d’altres enquestes els situaven molt per sota d’aquesta xifra). Però des que va començar la campanya en cap enquesta se’ls donava més d’11 escons. Durant la campanya havien tocat fons i havien arribat a pronosticar-se-li només 7 diputats, però en la fase final de la campanya el pronòstic s’havia elevat fins a 8/10, segons els mitjans. A la fi, s'han confirmat els pitjors pronòstics davant la polarització de l'electorat en base al fenomen identitari. La marxa de la candidatura d'Albano Dante Fachin, partidari de donar suport a l'independentisme, no ha ajudat a la campanya dels "comuns".

Prescindibles

Catalunya en Comú no serà necessària per a formar govern. L’esperança dels comuns era poder fer d’àrbitre entre el bloc del 155 i el bloc sobiranista, però amb aquest repartiment d’escons no serien necessaris per formar govern. Xavier Domènech, a l’inici de la campanya, havia fet una proposta de govern basada en renunciar a la unilateralitat i a la repressió, amb l’objectiu de “recuperar l’autogovern i fer-lo avançar”.