La cassolada i la plantada institucional al Rei en el sopar d'inauguració del Mobile World Congress van evidenciar el rebuig que genera el monarca en la societat catalana. El clima d'enorme tensió per l'arribada del Monarca a Barcelona no resulta estrany si s'observa la baixa popularitat de la Corona, que rep un suspens majoritari per part dels catalans.

El darrer baròmetre d'opinió pública del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que recollia el clima polític posterior a l'1-O, evidenciava el malestar de la societat catalana amb el monarca espanyol, que en el seu discurs posterior al referèndum no va fer cap menció —ni condemna— respecte a la violència policial en la jornada del referèndum, que va deixar un balanç de més de 900 ferits. 

Una àmplia majoria, sis de cada deu catalans (60,3%), no té cap tipus de confiança amb la Monarquia i li dona un 0 sobre 10, el que confirma la tesi del rebuig massiu a la Corona. Però és més: pràcticament quatre de cada cinc (77,9%) el suspenen, és a dir, li donen una puntuació de quatre o inferior. De fet, en còmput global, els catalans atorguen a la institució un paupèrrim 1,82, mig punt menys que en el baròmetre anterior (2,36).

Comparar aquestes xifres amb la popularitat al conjunt d'Espanya és avui molt complicat. I és que el CIS —l'equivalent del CEO per al conjunt de l'Estat— no pregunta sobre la Monarquia des de fa pràcticament dos anys [l'abril de 2015], deu mesos després del nomenament del rei Felip. Potser té a veure que el darrer cop en què es va preguntar per la Corona, l'indicador 'cap confiança' (0) arriba al 21,7% dels espanyols. Un rebuig històric a Espanya.

Sense suports

El Rei i la seva família ni tan sols aproven entre els catalans més veterans, que són més conservadors. De fet, un 58,6% dels ciutadans més grans de 65 anys el suspenen (un 45,9% li atorguen un 0). La puntuació de confiança en aquesta franja d'edat ni tan sols arriba a un 3: es queda en un 2,82 de mitjana. Per contra, la franja de 25 a 34 anys és la més bel·ligerant amb el Monarca.

La monarquia és, gràcies a aquest baix suport, la institució menys valorada a Catalunya. I després de la intervenció policial i la repressió de les institucions, la Corona no aconsegueix superar altres institucions rebutjades pel sector sobiranista com el govern espanyol (2,03), el Tribunal Constitucional (2,76) o la Policia Nacional i la Guàrdia Civil (3,40).