Els catalans, de manera majoritària, rebutgen la bandera i l’himne espanyols, dos símbols del nacionalisme espanyol que ni agraden als ciutadans de Catalunya ni els emocionen. Així es constata segons el resultat d’una enquesta feta per una institució sense cap mena de complicitat amb el nacionalisme català: el Ministeri de Defensa espanyol.

Efectivament, l’estudi Observatorio Sociológico sobre las actividades, planes y programas del Plan de Cultura y Conciencia de Defensa. Año 2019, consultable al web Cultura de Defensa del ministeri liderat per Margarita Robles, demostra que la simbologia espanyola no agrada als catalans, ni tampoc a bascos i navarresos.

L’estudi, publicat sense més rebombori fins que ha estat citat aquest dilluns per El Confidencial Digital, va ser encarregat pel Ministeri de Defensa a l’empresa Sociométrica i es fixa com a objectiu “donar a conèixer l’estat de l’opinió pública a dia d’avui sobre el concepte de ‘cultura de defensa’ i altres aspectes”, segons s’explica al mateix web. Es va fer a partir de 3.000 enquestes.

Al llarg d’una cinquantena llarga de preguntes es demana als enquestats l'opinió sobre diversos aspectes militars com ara si les Forces Armades son necessàries o si aquestes respecten els drets humans en les seves missions internacionals o quin interès té la població en actes militars com ara les jures de bandera, el Dia de les Forces Armades, les desfilades i els concerts de música militar.

"Què sent quan veu la bandera d’Espanya i en sent l'himne?"

La darrera de les preguntes, però, demana l’opinió sobre dos aspectes no estrictament militars, com és el grau d’adhesió a l’himne i la bandera espanyols. En concret es formula la pregunta: "Què sent quan veu la bandera d’Espanya i en sent l'himne?" i s’ofereix com a ventall de respostes les tres següents: "M’agrada i m’emociona", "m’agrada i no m’emociona" i "no m’agrada i no m’emociona".

 

 

Doncs bé, tot i que els resultats globals indiquen que a un 42,9% d’espanyols els agraden i emocionen la bandera i l’himne, a un 22,6% els agraden però no els emocionen i un 20,2% no els agraden ni els emocionen -més un 14,3 que no ho saben o no responen a la pregunta-, els resultats són totalment contraris a Catalunya, així com al País Basc i a Navarra.

A Catalunya, l’opció majoritària és la de rebuig total a la bandera i l’himne espanyol, amb un 41,1%, mentre que un 18,3% assegura que sí que els agrada i s’emocionen amb aquests símbols espanyolistes i un 17,4% confessen que els agraden però no els emocionen. Un 23,1% prefereixen no respondre a la qüestió.

Bascos i navarresos

Mentre que a la majoria de territoris els ciutadans responen majoritàriament que els agraden i els emocionen la bandera i l’himne espanyols, el País Basc i Navarra se sumen a Catalunya en el rebuig a aquests símbols.

En concret, al País basc el rebuig és encara més gran que a Catalunya, amb un 54,5% en contra de la bandera i l’himne per un 11,2% d’adhesió total i un 11,3% que els agraden però sense emoció.

A Navarra també és majoritari el sentiment contrari, amb un 35,3%, però els que els agraden i emocionen els símbols són un 22,1% i els que els agraden sense emoció són un 20,1%.

En tot cas, aquestes xifres són un toc d’atenció al Ministeri de Defensa i, per extensió, al govern espanyol, que ara té sobre la taula un informe que constata que a Catalunya, la simbologia espanyolista no agrada a la majoria dels ciutadans.