El president Puigdemont podria entrar a l'Estat sota la protecció de la UE. L'advocat i diputat de Junts per Catalunya, Jaume Alonso Cuevillas, creu que l'eurodiputat Carles Puigdemont podria tornar a Espanya amb la comissió del Parlament Europeu que investiga el programa israelià de ciberespionatge Pegasus. "Si entra en territori espanyol com a membre de la delegació, té tota la protecció d'aquesta condició", ha expressat en una entrevista a L'hemicicle, de Catalunya Ràdio recollida per l'ACN. En el programa, Cuevillas ha assegurat que aquesta és "una possibilitat" i que entén que "si entra com a membre de la comissió de l'Eurocambra l'Estat espanyol no s'atrevirà a detenir-lo". En el marc d'aquesta delegació, l'advocat fins i tot no ha descartat que el president a l'exili "pugui interrogar el CNI". També creu que, sigui com sigui, Puigdemont "guanyarà la batalla i tindrà reconegut el dret de poder tornar a Catalunya i a territori de jurisdicció espanyola", ha asseverat.

Puigdemont estarà protegit

Preguntat sobre el retorn del president a l'exili, Cuevillas creu que l'escàndol presenta una oportunitat: "Ara hi ha una altra possibilitat, que és que el president Puigdemont torni com a membre d'una delegació del Parlament Europeu per investigar el CatalanGate". L'advocat i diputat creu que certament "és una possibilitat probable" que Puigdemont s'aculli a aquest dret per poder tornar, i que gràcies a la "tota la protecció" de la UE, Espanya "no s'atrevirà a detenir-lo". Com a membre de la comissió, Puigdemont podria fins i tot "interrogar el CNI" en el marc de les investigacions de la UE. "Veurem si aquesta comissió s'aprova i quina és la predisposició que té de l'Estat espanyol. Però sobre paper tot això és possible". 

Cada cop més arguments

Cuevillas, una de les víctimes del ciberespionatge amb el programari Pegasus, no va tenir constància que l'espiaven fins que els experts de Citizen Lab, el grup d'informàtics que van destapar el CatalanGate, van inspeccionar el seu telèfon, tot i que "la sospita que m'espiaven la tinc des de fa molt temps, des que vaig començar a ser advocat de Carles Puigdemont". Sobre el fet que advocats com ell mateix hagin estat espiats, tenint en compte el que comporta pel dret fonamental a la defensa, Cuevillas afirma que "és de les línies vermelles més greus que es poden travessar", i que "la sentència del procés acabarà sent declarada nul·la [pels tribunals europeus], i no només per aquesta raó". En aquest sentit, el descobriment de l'espionatge per part de l'Estat a l'independentisme serà un altre argument per fer tombar la balança a favor dels presos polítics i exiliats per l'1-O.