El CatalanGate és el tema del moment i cada dia apareixen noves informacions que apunten a més víctimes de l'espionatge amb Pegasus i, sobretot, que donen pistes sobre si el govern espanyol estava al corrent de l'espionatge o si va ser ell qui el va encarregar. Segons la ministra de Defensa, Margarita Robles, l'independentisme ha actuat amb "hipocresia" amb el CatalanGate. "Els va molt bé en aquest moment aparèixer com a víctimes", va afirmar Robles aquest dimecres a la sessió de control al Congrés. "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució, declara la independència, talla les vies públiques o està tenint relacions amb dirigents polítics d'un país que està envaint Ucraïna?", va plantejar al mateix temps que va criticar que "no els ha sentit dir res" quan "es hackegen organismes com el SEPE o telèfons de ministres".

Mentre les noves informacions sobre el cas van sortint de sota les pedres, el govern espanyol ha decidit comprometre's per escrit a l'estricta pulcritud en l'ús de dades a Internet i en les connexions virtuals com a Estat. Tal i com ja explicava El Nacional.cat aquest divendres, la Moncloa s'ha sumat a la Declaració per al Futur d'Internet que estableix la visió i els principis d'una Internet de confiança. Espanya, juntament amb els membres de la Unió Europea i els Estats Units, "donen suport a un futur per l'Internet obert, gratuït, global, interoperable, fiable i segur i afirmen el seu compromís en protegir i respectar els drets humans en línia i digitals". La firma d'aquest document ha provocat que l'advocat Gonzalo Boye hagi fet servir la ironia per dirigir-se a l'alt representant de la UE, Josep Borrell, per recordar-li que quan es firma un document cal complir amb el que diu: "Bé Pep... ara toca complir".

gonzalo boye
Piulada de Gonzalo Boye

El text diu: "El comportament maliciós patrocinat o tolerat per l'estat està en augment, inclosa la propagació de desinformació i ciberdelictes com el ransomware, l'espionatge il·legal, que afecten la seguretat i la resistència de la infraestructura crítica, mentre es manté el risc als actius públics i privats vitals". I afegeix: "Al mateix temps, els països han erigit tallafocs i pres altres mesures tècniques, com ara el tancament d'Internet, per restringir l'accés al periodisme, la informació i serveis, de maneres que siguin contràries als compromisos i obligacions internacionals en matèria de drets humans". 

Borrell, el firmant representant d'Espanya

Des del govern de Pedro Sánchez, qui ha liderat aquest acord és Josep Borrell: "La Declaració pel futur d'Internet és un missatge clar en un moment de convulsió geopolítica i digital. La UE està compromesa a mantenir Internet lliure i obert, global, interoperable, fiable i segur. Ens oposem als esforços per dividir Internet i continuarem treballant juntament amb els nostres socis d'arreu del món per protegir els drets humans en línia i a tot l'ecosistema digital", indica el text que compta amb el ple suport d'Espanya.