Josep Lluís Alay, cap de l’oficina del president Carles Puigdemont, i un dels espiats en el cas anomenat CatalanGate, s'ha manifestat aquest dilluns al seu compte de Twitter i ha estat molt crític amb el govern de Pedro Sánchez. En la piulada, Alay cita un fil d'un dels investigadors de l'organització Citizen Lab, on es pregunta: "Quin govern hi ha darrere del CatalanGate? Bé no ho estem atribuint a un govern específic... però hi ha evidències substancials que suggereixen un nexe d'unió amb el govern d'Espanya". Davant d'aquesta afirmació per part d'un dels investigadors, Alay expressa la seva indignació i és pregunta "no teniu prou raons encara per fer caure el govern espanyol corrupte de Pedro Sánchez?"

El president Carles Puigdemont no està dins d'aquesta llista de 65 persones que han estat espiades pel programa israelià d'espionatge Pegasus contra els líders independentistes catalans. El fet que Puigdemont tingui un telèfon Android dificulta la certificació que el seu telèfon hagi estat infectat pel programa Pegasus, cosa que no passa amb els Iphone. "Les nostres eines forenses per detectar Pegasus estan molt més desenvolupades per a dispositius iOS", assegura el mateix informe de Citizen Lab. L'organització apunta que per arribar a Puigdemont es van atacar els dispositius de fins a onze persones de l'entorn del president, com la seva esposa, Marcela Topor; l'advocat Gonzalo Boye; el director de l'oficina del president, Josep Lluís Alay, o l'actual diputat de JxCat i persona pròxima a Puigdemont, Josep Rius.  

El govern espanyol es desvincula

El Ministeri d'Interior s'ha desvinculat de l'espionatge a polítics catalans destapat aquest dilluns pel The New Yorker. Fonts del departament de Fernando Grande-Marlaska insisteixen que "ni el Ministeri, ni la Policia Nacional, ni la Guàrdia Civil han tingut mai cap relació amb l'empresa NSO i, per tant, mai han contractat cap dels seus serveis". El Ministeri de l'Interior ja va negar tenir cap vinculació amb l'empresa israeliana creadora del programari Pegasus quan el 2020 es va destapar l'espionatge a l'expresident del Parlament Roger Torrent. Les mateixes fonts "recorden" que ni Interior ni les forces de seguretat espanyoles han contractat NSO, tot i que, Citizen Lab, en la seva investigació, suggereix que hi ha evidències que indiquen un "fort nexe" de l'espionatge amb "una o més entitats del govern espanyol". Citzen Lab cita al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) -adscrit al Ministeri de Defensa- com a client d'NSO i al Ministeri d'Interior com a posseïdor de "capacitats similars". "Considerem improbable que un client de Pegasus no espanyol faci una operació tan extensiva a Espanya", diu l'organització.

Investigació independent

Amnistia Internacional (AI) ha demanat a l'estat espanyol que faci una investigació "exhaustiva i independent" sobre l'ús que fa del programari espia Pegasus. "El govern ha d'aclarir si és o no client del grup NSO", ha subratllat en un comunicat. L'octubre del 2019, l'ONG va demanar informació al ministeri de Defensa sobre l'ús d'aquest programa al Centre Nacional d'Intel·ligència, però aquest no va respondre al·legant que es tractava d'informació "dins de matèries classificades". AI també lamenta que les institucions de la UE no estan aconseguint posar fi "a les violacions rampants" dels drets humans comeses pel programari espia israelià Pegasus. En aquest sentit, ha insistit a demanar a la UE que actuï per acabar "amb aquest abús". Amnistia Internacional, juntament amb altres organitzacions de la societat civil, ha documentat anteriorment l'ús generalitzat i il·legal del programari espia contra activistes polítics i periodistes d'arreu del món.